náhledy
Mouka, ilustrace
Autor: Shutterstock
Probio Špaldová mouka hladká
Autor: Anna Boháčová, MAFRA
Kynuté koláčky z první mouky patřily k podzimu na každé staročeské vesnici. V zubrnickém skanzenu je pečou dodnes.
Autor: MF DNES
Složení rohlíku: ječná (vlevo) a pšeničná sladová mouka - jedná se o enzymový preparát z usušeného ječného a pšeničného sladu (ječmen a pšenice-zrno, po naklíčení, semletí a sušení na prášek), preparát je bohatý na enzymy (enzymy jsou biokatalyzátory chemických reakcí, urychlují rychlost reakcí, enzymy jsou bílkovinné povahy), konkrétně slad způsobuje tvorbu zkvasitelných cukrů ze škrobu, což je potřebný substrát pro kvasinky.
Autor: Michal Šula, MAFRA
Mouky se třídí se podle velikosti částic, obsahu minerálních látek a druhu použitých obilovin.
Autor: ČTK