náhledy
Ovoce je nejlepší čerstvé a tuzemské. Mimo sezonu ho doplňte sušeným nesířeným ovocem, případně citrusy a podobně.
Autor: Martina Čermáková
Když se stane základem vašeho jídelníčku zelenina a zásady "zdravého talíře", můžete na počítání energetické hodnoty potravin zapomenout.
Autor: Martina Čermáková
Jednodušší to být nemůže a volba je jen na vás.
Autor: www.margit.cz
Vlevo ovocný, vpravo zeleninový snídaňový talíř
Autor: Martina Čermáková
Ovocný snídaňový nebo svačinový talíř
Autor: Martina Čermáková
Zeleninový snídaňový nebo svačinový talíř
Autor: Martina Čermáková
Další možný příklad zdravé snídaně
Autor: Martina Čermáková
Pijte vodu, neslazené čaje nebo si do sklenic připravte vodu, v níž macerujte kousky ovoce, maliny, borůvky, mátu či jiné bylinky, přidejte šťávu z limetky. Průběžně můžete během dne dolévat vodou.
Autor: Martina Čermáková
Oleje a tuky jsou nejhodnotnější v superzdravých potravinách, jako jsou ořechy, avokádo či ryby. Vhodné je i kvalitní máslo a za studena lisované rostlinné oleje.
Autor: Martina Čermáková
Ořechy a ryby jsou zdrojem jak bílkovin, tak tuků.
Autor: Martina Čermáková
Vlevo potraviny, které jsou zdrojem bílkovin, vpravo zdravé tuky. Uprostřed ryby a ořechy, které jsou zdrojem obojího.
Autor: Martina Čermáková
Například vajíčková pomazánka, vejce, tvarohová a rybičková pomazánka, tvrdý sýr, vařené fazole, jogurt i ořechy jsou zdrojem bílkovin.
Autor: Martina Čermáková
Obiloviny konzumujte v nejrůznějších podobách.
Autor: Martina Čermáková
Základem zdravého talíře je zelenina doplněná o bílkoviny, cereálie a zdravé tuky.
Autor: Martina Čermáková