Pořad Buchty po ránu vystartoval s klasickými povidlovými buchtami, tedy s tradičním kynutým těstem.
Autor: Česká televize
Tradiční povidlové buchty podle Pepy Maršálka zvládnete určitě také.
Autor: Česká televize
Ze stejného těsta můžete vyzkoušet i mrkvánky neboli mrkvouse pro všechny morouse.
Autor: Česká televize
Kynuté koláče se zelím a drobenkou také vypadají skvěle. A také se po vytažení z trouby potřou jejich okraje rozpuštěným máslem.
Autor: Česká televize
Pozor, máslo a sůl se do těsta přidávají až na závěr!
Autor: Česká televize
Těsto je potřeba zpracovávat zhruba čtvrt hodiny, aby mělo správnou konzistenci a nelepilo.
Autor: Česká televize
Těsto rozdělte na tři bochánky a dejte je kynout do misek, jež nezapomeňte přikrýt fólií nebo vlhkou utěrkou, aby těsto neosychalo.
Autor: Česká televize
A zatímco tři bochánky (dohromady z 1 kg mouky) kynou miskách přikrytých vlhkou utěrkou, Josef Maršálek připravuje povidla do buchet.
Autor: Česká televize
Správně vykynuté těsto zdvojnásobí svůj objem.
Autor: Česká televize
Vykynuté těsto opatrně přesuňte z mísy na pracovní plochu, jen lehce pomoučenou.
Autor: Česká televize
Těsto jemně prsty roztáhněte do stran.
Autor: Česká televize
Roztažené těsto rozdělte na 12 zhruba stejně velkých dílků alespoň přibližně čtvercového tvaru. Případně si je samozřejmě můžete i odvážit.
Autor: Česká televize
Roztažené těsto rozdělte na 12 zhruba stejně velkých dílků alespoň přibližně čtvercového tvaru. Případně si je samozřejmě můžete i odvážit.
Autor: Česká televize
Každý dílek pěkně rozprostřete do stran a doprostřed naneste lžíci náplně.
Autor: Česká televize
Každý dílek pěkně rozprostřete do stran a doprostřed naneste lžíci náplně.
Autor: Česká televize
Do středu každého čtverečku přijde lžička povidel, pak vezmete protilehlé cípy těsta a spojíte je k sobě.
Autor: Česká televize
Pak k sobě stáhnete i dosud otevřené růžky budoucí buchty a pěkně ji v ruce zakoulíte, aby náplň nikudy nemohla ven.
Autor: Česká televize
Pak k sobě stáhnete i dosud otevřené růžky budoucí buchty a pěkně ji v ruce zakoulíte, aby náplň nikudy nemohla ven.
Autor: Česká televize
Pro buchty připravte v pekáčku máslovou lázeň.
Autor: Česká televize
V pekáčku s rozpuštěným máslem připravené buchtičky pěkně ze všech stran poválejte.
Autor: Česká televize
Buchty pak do pekáčku narovnejte spojem dolů, aby náplň nevytekla.
Autor: Česká televize
Naplněné buchty vykoupané v másle a narovnané do pekáčku spojem dolů nechte opět pěkně nakynout na dvojnásobek.
Autor: Česká televize
Takto by měly vypadat buchty připravené na upečení: zdvojnásobily objem a když do nich lehce píchnete prstem, pěkně pérují. Pečte v horkovzdušné troubě vyhřáté na 160 stupňů Celsia zhruba 25 až 30 minut do zlatohněda.
Autor: Česká televize
Buchty doporučuje Pepa Maršálek po vytažení z trouby potřít rozpuštěným máslem s trochou rumu a nechat vychladnout.
Autor: Česká televize
Buchty doporučuje Pepa Maršálek po vytažení z trouby potřít rozpuštěným máslem s trochou rumu a nechat vychladnout.
Autor: Česká televize
Buchty doporučuje Pepa Maršálek po vytažení z trouby potřít rozpuštěným máslem s trochou rumu a nechat vychladnout. Pokud je budete od sebe trhat teplé, zdeformují se, což by byla škoda.
Autor: Česká televize
Podobně jako povidlové buchty si můžete připravit mrkvánky, jakési vdolečky plněné mrkvovou náplní z 300 g strouhané mrkve, 60 g másla, 110 g cukru krupice, špetky skořice a pepře, 5 g kukuřičného škrobu a 10 g vody, které zatepla spojíte v kastrůlku.
Autor: Česká televize
Jednotlivé kousky těsta naplníte mrkvovou náplní a přikryjete utěrkou, aby neoschly, a necháte je nakynout na dvojnásobek.
Autor: Česká televize
Jednotlivé kousky těsta naplníte mrkvovou náplní a přikryjete utěrkou, aby neoschly, a necháte je nakynout na dvojnásobek.
Autor: Česká televize
Jednotlivé kousky těsta naplníte mrkvovou náplní a přikryjete utěrkou, aby neoschly, a necháte je nakynout na dvojnásobek.
Autor: Česká televize
Jakmile nakynou, potřete je rozšlehaným vajíčkem a posypte hrubým dekoračním cukrem. Pečte zprudka dozlatova v troubě předem vyhřáté na 180 °C zhruba 12 až 15 minut.
Autor: Česká televize
Mrkvánky z Horácka, dozlatova vypečené.
Autor: Česká televize
Ingredience na posvícenské zelné koláče na sladko: 500 g zelí, 5 g soli, 100 g másla, 70 g třtinového cukru, 1 g pepře, 5 g mleté skořice, 1 větší jablko.
Autor: Česká televize
Zelí nakrouhejte najemno, pokud máte rádi křupavější větší kousky, je to jen a jen na vás.
Autor: Česká televize
Jablko oloupejte a nastrouhejte.
Autor: Česká televize
Zelí je nutné po nakrouhání pomačkat a nechat odpočinout, aby pustilo šťávu, tu slít (a vypít). K zelí pak přidejte máslo, nastrouhané jablko a koření a na plotýnce pěkně poduste, až zelí změkne, jablíčka zesklovatí a vše se spojí.
Autor: Česká televize
Pokud máte klasickou troubu bez horkovzduchu, pečte při teplotě o 20 °C vyšší, v režimu horní/spodní.
Autor: Česká televize
Kuličky těsta na koláče vám pod utěrkou nakynou podobně jako na mrkvánky.
Autor: Česká televize
Nakynuté bochánky pak rukou lehce rozplácnete na tenké placičky, které potřete po okrajích rozpuštěným máslem, a hned na ně navrstvíte zelnou náplň (maximálně 1 cm od okraje. Pečte v horkovzdušné troubě vyhřáté na 200 °C cca 12 až 15 minut, dokud okraje pěkně nezezlátnou. Po vytažení z trouby okraje koláčů potřete rozpuštěným máslem.
Autor: Česká televize