náhledy
Až vložíte plech do trouby, stříkněte dovnitř zhruba decilitr vody a rychle zavřete dvířka. Po deseti minutách ztlumte troubu zhruba na 150 °C a dopékejte asi půl hodiny.
Autor: Marek Burza
Kvásek si můžete schovávat ve skleničce v lednici.
Autor: Marek Burza
Takový malý "kydaneček" dokáže "infikovat" velké množství žitné mouky s vodou.
Autor: Marek Burza
Do mísy přidejte zhruba 140 gramů žitné mouky.
Autor: Marek Burza
Přidejte zhruba 140 ml vody.
Autor: Marek Burza
Takovouto konzistenci bude mít těsto. Případně můžete přidat kapku vody nebo těsta, abyste dosáhli ideálního stavu.
Autor: Marek Burza
Mísu uzavřete potravinovou folií, použít můžete i sáček (podle velikosti mísy) od rohlíků z obchodu.
Autor: Marek Burza
Po 12–16 hodinách se těsto změní v houbovitou hmotu.
Autor: Marek Burza
Až si odeberete dvě lžičky kvásku na příště, přidejte dvě lžičky soli a lžičku kmínu.
Autor: Marek Burza
Přilijte 300 ml vlažné vody a začněte míchat. Pak postupně přisypávejte pšeničnou mouku.
Autor: Marek Burza
Posypejte těsto moukou, přikryjte utěrkou a nechejte odpočívat. Mělo by být měkké, ale ne lepivé.
Autor: Marek Burza
Nebojte se těsto několikrát složit, vyženete z něj bubliny, které by se "podepsaly" ma nepravidelné struktuře. Kdo má rád velké bubliny uvnitř střídky, může s tímto procesem zacházet opatrněji.
Autor: Marek Burza
Z těsta jsem vytvaroval "knedlík".
Autor: Marek Burza
Až chleba nakyne skoro až ke kraji ošatky, je čas zapnout troubu na 250 °C. To trvá minimálně čtvrt hodiny.
Autor: Marek Burza