náhledy
Masopustní koblihy podle cukráře Pepy Maršálka
Autor: Stanislav Pomahač
Cukrář Josef Maršálek (s pekáčem poctivých domáchích koblih)
Autor: Stanislav Pomahač
1) Mléko ohřáté na pokojovou teplotu smícháme s droždím, přidáme hrubou mouku a dobře zamícháme. Necháme 30 minut na teplém místě vykynout.
Autor: Stanislav Pomahač
2) Postupně přidáme ostatní ingredience kromě másla...
Autor: Stanislav Pomahač
3) Postupně přidáme ostatní ingredience kromě másla...
Autor: Stanislav Pomahač
4) A hněteme 3 až 4 minuty.
Autor: Stanislav Pomahač
5) Nakonec přidáme máslo a hněteme.
Autor: Stanislav Pomahač
6) Dohněteme až do podoby hladkého, pevného a nelepivého těsta.
Autor: Stanislav Pomahač
7) Necháme asi 30 minut kynout.
Autor: Stanislav Pomahač
8) Po nakynutí přichází čas na přípravu jednotlivých koblížků.
Autor: Stanislav Pomahač
9) Nakynuté těsto rozdělíme na dílky po 50 g.
Autor: Stanislav Pomahač
10) Každý dílek těsta zakulatíme a necháme na pomoučené desce asi 45 minut dokynout.
Autor: Stanislav Pomahač
11) Před smažením musí být objem každého kulatého kousku těsta víc než dvojnásobný.
Autor: Stanislav Pomahač
12) Smažíme v oleji při 175 °C zhruba 2 minuty z každé strany. Koblihy vyjmeme z oleje a necháme je vychladnout na plechu pokladeném papírovými ubrousky.
Autor: Stanislav Pomahač
13) Ostrým steakovým nožem uděláme z boku a napříč do každého kousku otvor na náplň.
Autor: Stanislav Pomahač
14) Na náplň smícháme povidla, rum a koření, směsí naplníme cukrářský sáček a vychladlé koblihy pomocí cukrářského sáčku naplníme. Nakonec ještě pocukrujeme.
Autor: Stanislav Pomahač