náhledy
Domácí marmeláda podle blogerky Venduly Svobodové je bez chemie, jen s přírodním citrusovým pektinem a s minimem cukru. Pokud na její uchování použijete tzv. weckovky, tedy sklenice se skleněným víčkem a gumičkou jako snímku, určitě je po naplnění ještě sterilujte.
Autor: Vendula Svobodová
Meruňkový džem s kousky ovoce, minimem cukru a čistě přírodním pektinem, chutná jako opravdové ovoce.
Autor: Tomáš Cetkovský
Vyzrálé meruňky potřebují méně cukru a více pektinu, pevnější meruňky naopak (viz vysvětlení ve videu).
Autor: Tomáš Cetkovský
Vyzrálé meruňky, citron, citrusový pektin, cukr a případně pálenku na vypláchnutí sklenic. Toť vše, co na domácí džem bez chemie potřebujete.
Autor: Tomáš Cetkovský
Vyzrálé meruňky stačí vypeckovat, krájet už je nemusíte.
Autor: Tomáš Cetkovský
Omyté meruňky rozpulte a vypeckujte.
Autor: Tomáš Cetkovský
Vypeckované meruňky podlijte v hrnci trochou vody.
Autor: Tomáš Cetkovský
Přidejte cca 100 g cukru a vařte na mírném ohni zhruba 10 minut do změknutí.
Autor: Tomáš Cetkovský
Vymačkejte si šťávu z citronu (předtím ho poválejte, ať z něj dostanete všechno) a přidejte ji k ovoci.
Autor: Tomáš Cetkovský
K rozvařenému ovoci přidejte pektin rozmíchaný zhruba ve 100 g cukru.
Autor: Tomáš Cetkovský
Ovoce ochutnejte čistou lžičkou, pokud je málo sladké, přidejte cukr.
Autor: Tomáš Cetkovský
Pokud máte rádi jemnou marmeládu, můžete ovoce přímo v hrnci rozmixovat ponorným mixérem.
Autor: Tomáš Cetkovský
Pokud se na zavařenině vytvořila pěna, odeberte ji.
Autor: Tomáš Cetkovský
Na studeném talířku vyzkoušejte želírovací test - jakmile zavařenina pěkně "krabatí", šup s ní do sklenic.
Autor: Tomáš Cetkovský
Zavařeninu naplňte do sklenic. Kdo ji má rád s kousky ovoce, přidá na dno sklenic zhruba dvě lžíce pevnějších meruněk pokrájených na kostičky.
Autor: Tomáš Cetkovský