náhledy
Merhování je zdobení chodského kynutého koláče tvarohem, mákem a povidly. Navrch se ještě zdobí rozinkami a mandlemi.
Autor: Česká televize
Chodský koláč je z kynutého těsta a je kulatý. Těsto je tedy potřeba nejprve pečlivě vytvarovat, pak se merhuje (zdobí) a nechá vykynout.
Autor: Česká televize
Nákres zdobení, podle kterého merhovali chodský koláč soutěžící ve 3. díle televizní soutěže Peče celá země. Můžete si to podle něj také vyzkoušet.
Autor: Česká televize
Merhování mákem
Autor: Česká televize
Základem zdobení chodského koláče je tvaroh.
Autor: Česká televize
Nazdobený koláč se nechá vykynout, pak se peče 10 až 15 minut v troubě vyhřáté na 190 °C.
Autor: Česká televize
Tento chodský koláč byl nakonec v technické výzvě soutěže Peče celá země vyhodnocen jako nejlepší.
Autor: Česká televize
V tuto chvíli už chodské koláče soutěžících kynuly nebo se dokonce pekly, recept s návodem a nákresem už nebyly potřeba.
Autor: Česká televize
Hornochodský koláč soutěžící Petry se zdál porotcům tak krásně merhovaný, že byl jako malovaný od Lady. A navíc i nejlépe upečený a nejchutnější. Tentokrát tedy technickou výzvu právě paní Petra jednoznačně vyhrála.
Autor: Česká televize
Chodský kolář byl ve 3. díle soutěže Peče celá země technickou výzvou pro soutěžící. Tu oba porotci - Mirka van Gils Slavíková a Josef Maršálek - vždy hodnotí anonymně.
Autor: Česká televize