náhledy
Pro vejce Benedikt je nezbytné nejen pošírované neboli ztracené vejce, ale i holandská omáčka.
Autor: FTV Prima
Vejce Benedikt se podle šéfa správně servíruje na anglických muffinech, kdy se ze slaného těsta na muffiny jednoduše vykrojí kolečka té správné velikosti.
Autor: FTV Prima
Muffiny se dají péct zhruba na 7 minut do trouby vyhřáté na 180 °C.
Autor: FTV Prima
Jakmile vyběhnou, můžete muffiny potřít olejem, aby se po upečení pěkně leskly.
Autor: FTV Prima
A jak na přípravu pošírovaného vejce? Připravte si kastrůlek s vodou.
Autor: FTV Prima
Do vody přilijte lžíci vinného octa a přiveďte ji k varu.
Autor: FTV Prima
Vajíčko si rozklepněte opatrně do mističky, aby zůstalo vcelku.
Autor: FTV Prima
Stáhněte oheň pod vroucí vodou s octem a opatrně do ní těsně nad hladinou vylijte připravené syrové vajíčko.
Autor: FTV Prima
Vajíčko musí zůstat pěkně vcelku.
Autor: FTV Prima
Aby se vajíčko nepřychytilo na dno kastrůlku, jen s ním lehce trhněte, aby se odlepilo ode dna.
Autor: FTV Prima
Zhruba po dvou minutách vejce z vody opatrně vylovte a přendejte ho do misky se studenou vodou (zastaví tepelnou úpravu).
Autor: FTV Prima
Šéf zkouší, jestli je vajíčko pošírované tak akorát. Musí zůstat pěkně měkké.
Autor: FTV Prima
Na rozkrojený, čerstvě upečený muffin naaranžujte dva plátky šunky nebo uzeného lososa.
Autor: FTV Prima
Z kastrůlku se studenou vodou opatrně vylovte pošírované vajíčka, nechte okapat a položte ho na lososa (šunku)...
Autor: FTV Prima
Polijte holandskou omáčkou a nakonec vejce Benedikt posypte nasekanou čerstvou pažitkou.
Autor: FTV Prima
Vejce Benedikt s holandskou omáčkou, verze s uzeným lososem
Autor: FTV Prima
A takto se pošírují ryby. Třeba ve skvělém zeleninovém vývaru, jak to dělají v Pohlreichově pražské restauraci Next door.
Autor: FTV Prima