náhledy
Mouku prosejeme s cukrem a kakaem, přidáme změklé máslo, med, vejce, sodu, perníkové koření, rum a zpracujeme hladké tužší těsto, které necháme nejlépe dva dny v chladu odležet.
Autor: Kulinární studio MAFRA
Pak těsto znovu intenzivně propracujeme a rozválíme na plát. Z plátu vykrojíme obdélník 35 × 25 cm a z něj vykrojíme 24 čtverečků, které rozložíme na plech vyložený pečicím papírem.
Autor: Kulinární studio MAFRA
Ze zbylého těsta vykrájíme perníčky ve stylizovaných vánočních tvarech. Rozložíme je na plechy s pečicím papírem, vykrojený obdélníkový základ přendáme na další plech.
Autor: Kulinární studio MAFRA
Vše pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 15 minut, ihned po upečení potřeme povrch rozšlehaným vejcem. Perníčky po upečení necháme vychladnout.
Autor: Kulinární studio MAFRA
Z bílku, cukru a šťávy utřeme polevu. Modelovací hmoty rozválíme na plát a vykrájíme z nich různé tvary. Perníčky potřeme polevou, hmotu položíme a díky polevě přilepíme na povrch.
Autor: Kulinární studio MAFRA
Zbylé perníčky a základ ozdobíme polevou dle fantazie. Na perníkové obdélníčky napíšeme číslice od 1 do 24. Necháme zaschnout a sestavíme kalendář – pod každý čtvereček s číslem schovejte jeden z vánočních motivů.
Autor: Kulinární studio MAFRA
Perníkový kalendář potěší – každý den si může obdarovaný zakousnout perníček třeba k čaji u snídaně.
Autor: Kulinární studio MAFRA