iDNES.cz
☰
zpátky na článek
<
1
/
X
>
Sezona Jiřímu Smolíkovi začíná většinou v březnu, kdy musí prohlédnout včelstva po zimě.
Jindra Kodíček
"Plástečkový med je to nejkvalitnější, co lze v našich podmínkách vyprodukovat," říká Jiří Smolík.
Jindra Kodíček
"Monokultury řepky olejky včelám moc neprospívají. Člověk by taky nechtěl jíst celý měsíc jen guláš," přirovnává Jiří Smolík.
Jindra Kodíček
"Nevím, zda se včelaření dá označit úplně za řemeslo, ale určitě má v naší rodině dlouholetou tradici."
Jindra Kodíček
Momentálně Česko zažívá včelařský boom a je podle Jiřího Smolíka asi nejpřevčelenější zemí na světě.
Jindra Kodíček
Jiřímu Smolíkovi zabere práce se včelami denně minimálně devět hodin.
Jindra Kodíček
Jiří Smolík má dohromady asi 250 včelstev.
Jindra Kodíček
Jiří Smolík při práci
Jindra Kodíček
Koncem května lze vytáčet první květový med, poslední vytáčení pak přichází zhruba na konci července.
Jindra Kodíček
Český med velmi rychle krystalizuje, což je mimochodem známka kvality.
Jindra Kodíček
"Momentálně se zaměřuji na produkci panenského medu," netají se Jiří Smolík.
Jindra Kodíček
Bez moderní techniky to už nejde.
Jindra Kodíček
"Letošní medy jsou velmi kvalitní, velice chutné a mají menší obsah vody než v předchozích letech," hodnotí včelař.
Jindra Kodíček
"Pro mě je letošní sezona tou nejhorší, jakou jsem zatím zažil," přiznává včelař.
Jindra Kodíček
"Myslím si, že medy prodávané v některých obchodních řetězcích za moc nestojí. Já bych si ho nikdy nekoupil," konstatuje Smolík.
Jindra Kodíček
Související články
Půjčila si devět milionů, dnes má vlastní kosmetickou značku
Začínal ve třech lidech. Nyní má jeho e-shop obrat přes čtvrt miliardy
Ve zlatnictví vsadil na moderní technologii, vyrábí výjimečné prsteny
Klepali mu na dveře, že mají žízeň, tak jim na louce postavil výčep