náhledy
V kavárny se v Londýně proměnily i některé z nevyužívaných telefonních budek, jako je například tato v Twickenhamu. Další jsou v Chiswicku nebo Greenwichi. (20. února 2021)
Autor: Profimedia.cz
Kávoví giganti jako Costa Café nebo Starbucks počítají v současnosti kvůli uzavření provozoven velké ztráty. Agilní pojízdné kavárny jsou při hledání svých zákazníků rychlé a především efektivní. (15. března 2021)
Autor: Reuters
Britské ostrovy momentálně zažívají boom pojízdných kaváren. Na snímku provozovatel jedné z nich v irském Dublinu. (15. března 2021)
Autor: Reuters
POSLOUCHEJTE. Kontrolujte celý proces, nenechte vodu ohřát příliš, mohla by kávu přepálit a dodat jí příliš hořkosti. Poslouchejte, co se děje v konvici. Rozeznat zvuk ideálního varného procesu se dá naučit.
Autor: Lukáš Procházka, MF DNES
KONVIČKO, OHŘEJ SE! Horní část moka konvičky našroubujte na tu spodní. Přichytíte tím i sítko, a zabráníte tak průniku páry či vody po okrajích. Na vařiči přiveďte vodu k varu a kontrolujte její teplotu. Voda začne probublávat přes kávový filtr a prouděním přes trubici v horní části se promění v kávu.
Autor: Lukáš Procházka, MF DNES
NAMLETÁ KÁVA. Pokud připravujete jeden šálek, nasypte přibližně 7 gramů namleté kávy na sítko, ale neupěchujte ji. Nalejte horkou či studenou vodu do dolní části. Vodu doplňte maximálně do výše pojistného ventilu. Položte sítko na spodní část.
Autor: Lukáš Procházka, MF DNES
TŘI ČÁSTI. Moka konvička má tři díly: dolní část na vodu, prostřední díl se sítkem na namletá zrna a horní část na samotnou uvařenou kávu s překapávací trubicí uprostřed.
Autor: Lukáš Procházka, MF DNES
RUČNÍ MLÝNEK. Skvěle se hodí do kombinace s moka konvičkou. Kávu si namelte až před uvařením, rychle totiž ztrácí aromatické vlastnosti. Vyberte si mlýnek s mlecími kameny a možností nastavení hrubosti mletí. Při mletí netočte příliš rychle a netlačte, přílišné zahřátí kávě škodí. Dobrý mlýnek se dá pořídit od 600 korun.
Autor: Lukáš Procházka, MF DNES
MOKA KONVIČKA. Elegantní a levný nástroj, původ a tradici má v Itálii. Umí uvařit velice dobrou kávu chuťově blízkou espressu i bez použití nákladnějšího kávovaru. Konvičky se dají pořídit od 500 korun.
Autor: Lukáš Procházka, MF DNES
LATTE ART. Nakreslení obrázku mlékem do šálku s extrahovanou kávou je spíše "fajnšmekrovstvím". Na chuť kávy nemá vliv, svědčí nicméně o tom, že jste mléko dobře připravili. A můžete se také vytáhnout před kamarády.
Autor: Lukáš Procházka, MF DNES
MLÉKO. Zahřát a našlehat mléko pro určitý druh kávy je kumšt. Ohřejeme ho v plechové konvičce párou stříkající z trysky. Zkušení baristé poznají ideální teplotu mléka dotykem prstů na rozpáleném hrnku. Teplota nemá být vyšší než 65 °C. Platí, že cappuccino potřebuje našlehanější mléko (do nápoje vháníme pohybem trysky u hladiny více vzduchu) než například flat white (tryska zůstává více času zanořena).
Autor: Lukáš Procházka, MF DNES
DOBA EXTRAKCE. Průtok vody kávovými zrny by měl trvat asi 25 sekund. Pokud voda teče rychle, nemusí „nabrat” tu správnou chuť, pokud teče příliš pomalu, může se její chuť „přepálit”. Klíčové je proto nastavení doby extrakce v přístroji a správná jemnost či hrubost namletí kávy a její „zatlačení” do páky. To vše chuť nápoje ovlivňuje.
Autor: Lukáš Procházka, MF DNES
PÁKA. Kávu do páky zatlačíme přiměřeně, ani málo, ani moc, a páku upevníme do předehřáté hlavy kávovaru. Přístroj poté pod tlakem prožene skrze kávu horkou vodu. Zjednodušeně lze říci: u kávy namleté najemno je průtok delší a vyextrahovaná káva silnější, u hrubšího namletí je to naopak.
Autor: Lukáš Procházka, MF DNES
MLÝNEK. Naprosto klíčové pro chutnou kávu je její správné namletí. Pákové stroje mají buď mlýnek integrovaný, nebo zvlášť (obrázek č. 1). Nejdůležitější je nastavení jemnosti mletí a správného množství kávy (většinou 7 až 8 gramů) do páky.
Autor: Lukáš Procházka, MF DNES
PÁKOVÝ KÁVOVAR. Nejvyšší třída mezi domácími stroji. Lepší espresso než na pákovém stroji si doma uděláte stěží. Není to ale jednoduché. Naučit se ovládat tento přístroj vyžaduje čas, píli a určitou míru zručnosti. Ceny kvalitních strojů začínají od 16 000 korun.
Autor: Lukáš Procházka, MF DNES
SNADNO A RYCHLE. Pohodlná příprava kávy je hlavní výhodou automatických kávovarů. Zvláště dvoutryskové stroje dokážou rychle obsloužit větší skupinky milovníků kávy, včetně variant s mlékem.
Autor: Lukáš Procházka, MF DNES
MLÉKO. Automat ohřeje, našlehá a odměří mléko do požadované podoby, ať už pro cappuccino, latte či flat white. Stačí jen mléko nalít do nádoby a vložit do ní nasávací hadičku. Vyberte si automat, který umí pročistit mléčné cesty.
Autor: Lukáš Procházka, MF DNES
TLAČÍTKO. Hlavní důvod, proč si automat pořídit. Po jeho stisknutí kávovar dosypaná zrna pomele, nalitou vodu ohřeje a nápoj (za použití zhruba 7–8 gramů kávy) vytlačí do šálku. Automaty se dvěma tryskami umějí připravit dva šálky najednou.
Autor: Lukáš Procházka, MF DNES
VODA. Doléváme ji do zásobníku. Vodní filtry snižují úroveň zavápňování přístroje a vodu změkčují. Dobrý automat se umí automaticky odvápňovat, stačí mu dodat tablety.
Autor: Lukáš Procházka, MF DNES
VESTAVĚNÝ MLÝNEK. Přístroj si zrna namele sám. Vyberte si automat s nastavitelnou hrubostí mletí. Nasypte jen tolik kávy, kolik spotřebujete. Použitou kávovou sedlinu pak automat dopraví do vyjímatelného zásobníku. Ten je dobré čistit co nejčastěji, ať se uvnitř netvoří plísně.
Autor: Lukáš Procházka, MF DNES
AUTOMATICKÝ KÁVOVAR. Nejprodávanější přístroj na výrobu kávy v Česku. Odvede drtivou část práce za vás, espresso či cappuccino připraví stisknutím tlačítka. Doplňujete jen zrnkovou kávu, vodu či mléko. Skutečně kvalitní automaty pořídíte zhruba od 12 000 korun.
Autor: Lukáš Procházka, MF DNES