náhledy
Vedle teplé a studené kuchyně se v prostorách společnosti dnata nachází i striktně oddělená kuchyně pro halal pokrmy. Kuchyňské náčiní se nesmí smíchat s prkýnky či noži z jiných místností. Striktní podmínky se týkají například i proplachování mycí linky na "halal nádobí". Žádný z prostředků nesmí obsahovat složky alkoholu.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Pro každý druh masa je v „řezničárně" odlišná barva kuchyňského nádobí. Rybí maso a mořské plody se zpracovávají na modrém prkýnku nožem s modrou rukojetí, pro drůbeží maso je určená žlutá barva, pro hovězí červená.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Barvami hrají také jednotlivé nálepky označující jídlo. Pro každý den v týdnu používají zaměstnanci jinou barvu. Díky tomu mohou přesně určit stáří potravin.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Kromě teplé, studené a halal kuchyně, „řezničárny" a pekárny, se v prostorách nachází také místnost, kde se připravují dezerty.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Každé uvařené jídlo putuje do boxu s kapalným dusíkem, kde se šokově zamrazí. Během tří hodin se pokrm zchladí ze 70 stupňů Celsia pod více než pět stupňů Celsia.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Každá z kuchyní má vlastní prostor, kde se již šokově zmražené pokrmy kompletují dohromady a následně míří na tácy, které se připravují do vozíků.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Každá z kuchyní má vlastní prostor, kde se již šokově zmražené pokrmy kompletují dohromady a následně míří na tácy, které se připravují do vozíků.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Jídlo míří do letadla připravené na tácech a ve vozících.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Během takzvaných prezentací, si zástupci aerolinek vybírají pokrmy, které budou cestujícím během roku nabízet. Na obrázku je předkrm pro cestující první třídy.
Autor: Petr Topič, MAFRA
I při prezentacích musí být jídlo nejprve šokově zmražené a pak znovu ohřáté, aby chutnalo stejně tak, jak jej následně dostanou cestující na palubě.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Šéfkuchař a výrobní ředitel Václav Bodnár (vpravo) pracuje ve společnosti přes 25 let. Mimo jiné má na starost vytváření nových receptů, které následně předvádí jednotlivým aerolinkám na prezentacích.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Takové hlavní jídlo dostanou cestující první třídy.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Aerolinky s neevropskými lety si objednávají jak jídlo kontinentální, tak i národní. „Většinu surovin seženeme tady, dodavatelskou síť máme pestrou. Některé speciální suroviny si ale aerolinky dováží samy," říká František Šír, manažer společnosti dnata pro Českou republiku.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Na dispečinku sleduje dispečer přílety a odlety letadel. Podle toho instruuje řidiče nákladních aut, kteří jídlo dovezou na místo.
Autor: Petr Topič, MAFRA
V prostorách společnosti je devět celních skladů. V těch se nachází veškerá výbava konkrétních aerolinek, která je dodávána spolu s jídlem na palubu. Nachází se zde misky, talíře, ubrousky, slánky a pepřenky, ubrousky či třeba kleště na led.
Autor: Petr Topič, MAFRA
V prostorách společnosti se nachází i devět celních skladů, kde se nachází veškerá výbava konkrétních aerolinek, která je dodávána spolu s jídlem na palubu. Nachází se zde misky, talíře, ubrousky, slánky a pepřenky, ubrousky či třeba kleště na led.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Každé letadlo má jiný nakládací systém, kterému musí společnost přizpůsobit svou techniku.
Autor: dnata
Po příletu letadla zpět do Prahy putuje použité nádobí zpět do centrální mycí linky. Společně s ním se vrací i nesnědené jídlo, které míří podle hygienických směrnic rovnou do odpadu, a to i přes to, že obal nebyl narušen.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Všechno nádobí putuje zpět do centrály, kde ho zaměstnanci rovnají na mycí linku.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Denně připraví kuchaři ve společnosti dnata v pražském letišti 100 druhů pokrmů.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Společnost dnata zaměstnává na pražském letišti přibližně 300 zaměstnanců.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Na přípravě jídel se dohromady podílí kolem 50 kuchařů.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Na přípravě jídel se dohromady podílí kolem 50 kuchařů.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Na přípravě jídel se dohromady podílí kolem 50 kuchařů.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Příprava jídla pro leteckou přepravu v pražské společnosti dnata
Autor: Petr Topič, MAFRA