Ivan Papoušek, majitel farmy Papek v Jaroměřicích nad Rokytnou, založil svůj podnik před 13 lety. V přepravkách chová zástupce hmyzu.
Autor: Petr Lemberk, MAFRA
Jeho hlavním "chovným zvířetem" je brouk potemník moučný. V plastových miskách pobíhají buď dospělí jedinci, kteří jsou součásti takzvaného rodičovského systému, nebo se v nich vyskytují larvy červa moučného.
Autor: Petr Lemberk, MAFRA
Hmyzí obyvatelé farmy jsou docela skromní strávníci. Pojídají například mrkev, jablka nebo substrát. Vodu získávají z této potravy nebo ze vzduchu. Jde tedy o velmi nenáročný chov.
Autor: Petr Lemberk, MAFRA
Papoušek upozorňuje, že zatímco na chov takových slepic existují přísné normy a úřady sledují, kolik místa nosnice mají, u brouků nic podobného nehrozí. Naopak, pokud nejsou brouci spolu, neprospívají.
Autor: Petr Lemberk, MAFRA
Larvy potemníka se z přepravek musí vybírat ručně.
Autor: Petr Lemberk, MAFRA
Kilogram moučných červů stojí mezi 100 až 130 korunami. Většinou putují do ZOO nebo na zpracování pro další chovatelské využití.
Autor: Petr Lemberk, MAFRA
Na Papouškově farmě pracuje na plný úvazek sedm zaměstnanců. Brouky třídí podle stáří, druhu nebo vývojového stádia.
Autor: Petr Lemberk, MAFRA
Z plastové přepravky dospělý potemník tak snadno neuteče, takže nepotřebují ani víčko.
Autor: Petr Lemberk, MAFRA
Takto vypadají dospělí potemníci připravení na další zpracování. Barva vypovídá o jejich stáří – světlejší jsou mladší. Brouci mají na rozdíl od většiny obratlovců odlišnou nervovou soustavu, necítí bolest. Smrt pak přichází buď rychlým zmrazením nebo naopak vhozením do vroucí vody.
Autor: Petr Lemberk, MAFRA
Z takového množství potravy dokáže farma uživit mnoho dalších broučích generací.
Autor: Petr Lemberk, MAFRA
Se změnou zákonů, které momentálně připravuje Státní veterinární správa, se z brouků stanou hospodářská zvířata. Díky tomu čeká Papoušek vyšší poptávku. Proto chce svoji farmu rozšířit a zvýšit produkci na čtyřnásobek. Dnes prodá zhruba tři tuny larev potemníka měsíčně.
Autor: Petr Lemberk, MAFRA
Podíl lidské práce je při chovu hmyzu docela vysoký. Například ve Francii ale roste výrobna, odkud by mělo na trh mířit 40 tun moučného červa měsíčně. A tam už se bez automatizace neobejdou.
Autor: Petr Lemberk, MAFRA
Kromě potemníka se Papek zabývá i chovem dalšího hmyzu, především švábů. Měsíčně vyprodukuje asi jednu tunu.
Autor: Petr Lemberk, MAFRA
Strach z hmyzu má samozřejmě jako všechny strachy svůj speciální název – entomofobie. S touto diagnózou se o práci na farmě neucházejte.
Autor: Petr Lemberk, MAFRA
I švábi jsou skromní strávníci, starý rohlík dokáže udržet při životě celou přepravku.
Autor: Petr Lemberk, MAFRA
Kromě samotných hmyzích těl chce Papek zpracovávat i hmyzí trus. Ivan Papoušek ho chce od příštího roku prodávat jako hnojivo.
Autor: Petr Lemberk, MAFRA
Granulovaný trus už si společnost nechala certifikovat. Hnůj má podle Papouška výborné vlastnosti, nezapáchá a rozpouští se pomalu.
Autor: Petr Lemberk, MAFRA