Jednatelé firmy a pokračovatelé rodinné tradice bratři Libor a Petr Hobžovi.
Autor: Jan Kužník, Technet.cz
V továrně otce a synů Hobžových se na brambůrky zpracovává pouze pět konkrétních odrůd brambor (běžně se přitom chipsy vyrábí z dvaceti odrůd). Ty ostatní nevyhovují zejména vysokým obsahem cukru a škrobu.
Autor: Jan Kužník, Technet.cz
Oškrábané a omyté brambory se v celém procesu poprvé potkají s lidskou rukou až těsně před rozkrájením na lupínky. Obsluha vybírá viditelně poškozené brambory a vykrajuje největší kazy.
Autor: Jan Kužník, Technet.cz
Petr Hobža drží v ruce jeden z nožů ostrých doslova jako žiletka, které v kruhovém kráječi vyrábí z očištěných a částečně oškrábaných brambor lupínky.
Autor: Jan Kužník, Technet.cz
V provozu takový nůž vydrží "jen" čtyři hodiny. Pak je nutné jej vyměnit, brousit už nejde.
Autor: Jan Kužník, Technet.cz
Z každé várky brambor se musí vybrat reprezentativní a přitom náhodný vzorek brambor pro kontrolu. Ručně, ale na identickém krouhadle jako v provozu, se nakrouhají.
Autor: Jan Kužník, Technet.cz
Rozebraný buben kráječe a náhradní nože
Autor: Jan Kužník, Technet.cz
Nakrouhané vzorky se vloží speciálního síta a ...
Autor: Jan Kužník, Technet.cz
... odnesou do fritézy, kde se smaží i brambůrky v běžném provozu. Účelem je, aby test na vzorku probíhal pokud možno identicky jako při sériové výrobě.
Autor: Jan Kužník, Technet.cz
Smaží se na řepkovém oleji při teplotě 160 až 185 stupňů Celsia po dobu 2:50 - 3:10 minut. Výsledek se vizuálně i "ústně" (senzoricky) zkontroluje. Nesmí být například hnědý, protože to by značilo nadměrné množství cukru, který při vysoké teplotě zkaramelizuje. Pokud vše vyhoví, může se kamion začít vykládat.
Autor: Jan Kužník, Technet.cz
Vykládka brambor. Aačkoli to tak nemusí vypadat, i s brambory se musí zacházet opatrně.
Autor: Jan Kužník, Technet.cz
Záleží na kvalitě brambor. Ty nejprve musí přejít přes síta, kde se oddělí (propadnou sítem) příliš malé hlízy.
Autor: Jan Kužník, Technet.cz
Pohled na třídičku ze zásobníků. Venku stojí kamion, z nějž se vykládá, vpravo je vibrační dopravník a síto, kterým propadnou malé brambory. Zároveň se zde brambory mechanicky očistí od největších nečistot. Násypka s pásy vlevo se používá v chladnějších obdobích, kdy jsou brambory vyloženy ve vacích přímo do skladu, aby nedošlo k jejich poškození mrazem.
Autor: Jan Kužník, Technet.cz
Aby se brambora nepoškodila, nesmí nikdy spadnout z větší výšky než 50 centimetrů. Proto jsou z vrchu plněné zásobníky vybaveny touto kaskádou.
Autor: Jan Kužník, Technet.cz
Celkový pohled na zásobníky. Odtud brambory putují rovnou na oškrábání.
Autor: Jan Kužník, Technet.cz
Škrabka je vlastně velký buben, ve kterém brambory rotují a "odírají" se o zvrásněné stěny. Následně projdou brambory vibrační třídičkou, kde jsou příliš velké kousky (které nepropadnou dalším sítem) rozkrojeny napůl.
Autor: Jan Kužník, Technet.cz
Veškerá odpadní voda je přímo na místě čištěna.
Autor: Jan Kužník, Technet.cz
Následuje další mokrý úsek, kde se z brambor stávají zatím syrové lupínky. Takto to vypadá na monitoru řídícího počítače ...
Autor: Jan Kužník, Technet.cz
... a takto ve skutečnosti.
Autor: Jan Kužník, Technet.cz
Brambory padají do rotačního kráječe, kde jsou ony břity, které jsme viděli na začátku.
Autor: Jan Kužník, Technet.cz
Lupínky jsou hotové, v bubnech se vyperou, voda se používá k finálnímu propláchnutí. Následuje odstředivka, která ačkoliv celá linka jede kontinuálně, má z principu věci krokový chod. Jak přesně zbavuje plátky vlhkosti sice víme, ale nepovíme. Je to technologické tajemství bratří Hobžů, které si logicky nepřejí zveřejnit.
Autor: Jan Kužník, Technet.cz
Odtud jdou lupínky do "smažáku". Řepkový olej se ve fritéze zahřívá nepřímo přes výměník, a proto se nemůže nikdy připálit.
Autor: Jan Kužník, Technet.cz
Celý proces smažení je ovládán odtud.
Autor: Jan Kužník, Technet.cz
Ze zásobníků na řepkový olej o objemu 20 000 litrů se pravidelně doplňuje olej ve fritéze a jednou za týden se tekutina zcela obmění.
Autor: Jan Kužník, Technet.cz
Plynový kotel na vytápění budovy i samotného "smažáku".
Autor: Jan Kužník, Technet.cz
Ze "smažáku" unáší lupínky vibrační dopravník na optickou kontrolu. Posuzuje se barevnost (nesmí být příliš hnědé), přítomnost kazů a správnost tepelné úpravy.
Autor: Jan Kužník, Technet.cz
Laserové čidlo hlídá hustotu lupínků a tím i jejich správné "prosmažení".
Autor: Jan Kužník, Technet.cz
Část linky s mokrým procesem (začátek je zcela vzadu) a fritézou (v popředí).
Autor: Jan Kužník, Technet.cz
Vlevo správný brambůrek, vpravo lupínek s kapsou plnou oleje, který vyřadila optická kontrola.
Autor: Jan Kužník, Technet.cz
Kamera označuje kazy (příliš hnědá místa, atd.).
Autor: Jan Kužník, Technet.cz
IR kamera odhalí i nadměrnou přítomnost oleje, který se může při smažení v nafouknutých částech brambůrků zachytit.
Autor: Jan Kužník, Technet.cz
Vyřazeny jsou i příliš malé nebo příliš velké lupínky.
Autor: Jan Kužník, Technet.cz
Vyselektované brambůrky vynese korečkový dopravník k ochucení.
Autor: Jan Kužník, Technet.cz
Hobža využívá suché nanášení příchutí, kdy tato je dávkována do obřího bubnu a s lupínky v něm promíchána.
Autor: Jan Kužník, Technet.cz
Dávkování příchuti (v tomto případě soli) je řízeno laserem. Pokud je soli málo, pás s brambůrky zastaví nebo zpomalí. Zajímavostí firmy jsou nesolené brambůrky, které společnost díky vybraným odrůdám brambor může prodávat celý rok.
Autor: Jan Kužník, Technet.cz
Ochucené brambůrky putují do kombinačních vah. Padají postupně do šestnácti misek, kombinací hmotností brambůrků v jednotlivých nádobkách se systém snaží vytvořit přesně 60 gramů (nebo jinou, podle aktuálně plněných sáčků). Pokud této hmotnosti nemůže dosáhnout, přesype obsah těch naplněných o patro níže, čímž zvětší počet možných kombinací.
Autor: Jan Kužník, Technet.cz
Hobža balí do průhledných obalů s typickými moravskými motivy, které najdete na každé kapličce nebo chalupě v kraji.
Autor: Jan Kužník, Technet.cz
Stane se, že sáček je špatně zatavený nebo že ve svaru zůstane brambůrek. Při tlakové zkoušce, kdy čidlo mechanicky zatlačí na pytlík, se netěsnost pozná a i při rychlosti dopravníku je systém schopen takový sáček vyřadit.
Autor: Jan Kužník, Technet.cz
V bednách je třicet šedesátigramových sáčků. Mezi nejpopulárnější balení patří česnekové brambůrky, kterých Hobža v současnosti prodá víc než například konkurenční chipsy Bohemia.
Autor: Jan Kužník, Technet.cz
Na konci každé směny musí být tento zásobník na nože zase plný. Důvod je, jak jistě uhodnete, prostý.
Autor: Jan Kužník, Technet.cz
Zeleninové chipsy jsou plné tuku a karcinogenů
Ilustrační snímek
Autor: Profimedia.cz