náhledy
Nádherná Samoa
Autor: Denisa Maňásková
První krok po utržení lusků ze stromu je otevřít a vyprázdnit všechny kakaové boby.
Autor: Denisa Maňásková
Otevírání kakaových lusků bouchnutím o sebe.
Autor: Denisa Maňásková
Kakao v té nejčerstvější podobě, těsně po otevření kakaového lusku. Pokud je lusk zelenožlutý, bílá dužina na kakaových bobech má sladkokyselou chuť. Při této konzumaci kakaa platí pravidlo žužlat, ale nekousat.
Autor: Denisa Maňásková
Kakaové boby se takto nechají fermentovat šest dní. Fermentací se zbavíme bílé dužiny.
Autor: Denisa Maňásková
Po šesti dnech se kakaové boby opláchnou a rozloží na slunce, kde se suší další týden. Na fotce vidíte detail čerstvě omytých a rozložených kakaových bobů.
Autor: Denisa Maňásková
Již vysušené kakaové boby. Můžete je jíst jen tak nezpracované nebo je opražit a vyrobit si domácí čokoládu.
Autor: Denisa Maňásková
Boby se praží deset až dvacet minut. V průběhu pražení praskají jako popcorn.
Autor: Denisa Maňásková
Již opražené a oloupané boby. Věděli jste, že z kakaových slupek můžete připravit výborný čaj? Má přirozeně nasládlou chuť a stejně jako káva vás po ránu postaví na nohy.
Autor: Denisa Maňásková
Pokud nevlastníte obří přístroj na zpracování čokolády, můžete si vyrobit domácí čokoládu v malých dávkách v mlýnku na kafe. Dvě tabulky čokolády na jeden plný mlýnek kakaových bobů.
Autor: Denisa Maňásková
Stoprocentní čokoláda
Autor: Denisa Maňásková
Zbytky čokolády jako pleťová maska. No není k nakousnutí?
Autor: Denisa Maňásková
Kokosařina je těžká dřina.
Autor: Denisa Maňásková
Po měsíci už zvládnu oloupat kokos do deseti sekund.
Autor: Denisa Maňásková
Otevírání kokosů mačetou. Samojci o sobě tvrdí, že se s mačetou narodili. Z vlastní zkušenosti můžu potvrdit, že bez mačety se tady neobejdete.
Autor: Denisa Maňásková
Kromě lezení na palmu už kolem kokosů zvládnu úplně vše. Takto se získává bílá dužina pro odšťavnění.
Autor: Denisa Maňásková
Z vysušených banánových listů se vyrobí jakási žínka, která se naplní naškrábaným kokosem a potom se z něj doslova vyždímá kokosový krém. Tato činnost mi není dovoleno dělat, protože mám na rukou spoustu malých oděrek a odřenin.
Autor: Denisa Maňásková
Kokosový krém z pěti kokosů
Autor: Denisa Maňásková
Západ slunce na pláži Lalomanu. Těsně před tím, než zakázali veřejnou dopravu a omezili cestovní ruch.
Autor: Denisa Maňásková
Odpoledne strávené koupáním pod místními vodopády Togitogiga.
Autor: Denisa Maňásková
Západ slunce nad Samoou
Autor: Denisa Maňásková
Banány se zde sklízejí, když jsou ještě zelené, ale zároveň velké a macaté, tak jak mají být. A to proto, aby je nesnědli ptáci a krysy. Zelené banány se na pár dní zabalí do pytle a pověsí na hřebík, kde bezpečně dozrají. Tato odrůda se jmenuje Misi Luki a oproti Cavendishi je kratší, ale o něco hrubší.
Autor: Denisa Maňásková
Připravené umu, stačí jen zapálit.
Autor: Denisa Maňásková
Každá rodina má na zahradě "cook house", kde má kameny na umu a zásoby kokosových slupek.
Autor: Denisa Maňásková
V umu můžete připravit téměř cokoliv.
Autor: Denisa Maňásková
Na rozpálené kameny pokládáme jídlo. Nejlépe tak, aby nezůstalo jediné místečko volné.
Autor: Denisa Maňásková
Takto zakryté jídlo v umu se nechá péct jednu až dvě hodiny. Záleží, co máte po pokličkou, teda banánovými listy.
Autor: Denisa Maňásková
Jídlo z umu má svou zvláštní specifickou chuť. Není vysušené, ale ani úplně šťavnaté a vše má jemné kouřové aroma.
Autor: Denisa Maňásková
Noc na pláži v tradičním fale. Je to doslova jen střecha nad hlavou, aby na vás nepršelo.
Autor: Denisa Maňásková
Samojská džungle
Autor: Denisa Maňásková
Samoa
Autor: Denisa Maňásková
Autor: Archiv soutěže