Téměř učebnicový příklad správné prezentace. Nalévá se Dom Perignon jen pár desítek metrů od místa, kde je slavný mnich pohřben.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
Šampaňské se mimo Francii servíruje především jako aperitiv.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
Radost nakupovat. Vinotéky v Remeši a v Epernay nabízejí desítky druhů šampaňského za velmi příjemné ceny.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
Po pár letech ve sklepě obrostou láhve šampaňského hustou plísní.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
Šampaňské se prodává v různých velikostech, na trhu jsou nejen jedenapůllitrové láhve magnum, ale také láhve o obsahu tří, šesti, devíti i více litrů.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
Sabráž není příliš složitá a zvládne ji téměř každý.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
Sabráž není příliš složitá a zvládne ji téměř každý.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
Šampaňské se nikdy nenalévá až po okraj. Ve sklenkách tvaru tulipán by se mělo nalévat do jedné třetiny.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
Pozor na teplotu. Šampaňskému sluší teplota kolem deseti stupňů, pokud se pije moc studené, jeho bohatá chuť se nemůže rozvinout.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
Na skleničce záleží. Oblíbené flétny jsou pro šampaňské nevhodné, znalci používají sklenky na bílé víno.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
Jedno ze základních pravidel Champagne. Láhve musí ležet a zrát. Čím déle, tím je víno lepší a také dražší.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
Pozor na otevření. Zátky nelítají po místnosti, ale zůstanou v ruce.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
Mnich, který to všechno „vymyslel“. Otec Dom Perignon stál u zrodu šampaňských vín.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
Napoleon byl velkým milovníkem šampaňského. A tamní sklepy také osobně navštívil.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
Pod hlavním městem šampaňského Epernay leží desítky kilometrů chodeb, kde jsou uskladněné desítky milionů lahví.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz