Travarica zní podobně, jako slivovica nebo jiné pálenky, ale nemusíte mít strach, z trávy ji nepálí, pouze do ní namáčejí (ponořují) byliny, proto travarica.
Shutterstock
Ajvar je čalamáda, připravovaná především z červených paprik s lilkem, česnekem a chilli.
Shutterstock
Mořské plody: čerstvé, fritované v těstíčku
Pavel Vítek
Palačinka: domácí vejce, mléko a hlavně poctivá marmeláda
Pavel Vítek
Na ohništi pod pekou připravují chorvatští kuchaři nejrůznější masa nebo třeba chobotnici podle tradičních receptů.
Pavel Vítek
Jehněčí (janjetina) připravené na rožni nad žhavým uhlím chutná po bylinkách rostoucích na zdejších pastvinách.
Pavel Vítek
Obyčejné kuře? Možná obyčejné, ale z domácího chovu, upravené jen tak na grilu se šťouchaným bramborem
Pavel Vítek
Kuře na grilu. Tady je důkaz, že se dá kuřecí lahůdka vyrobit i na palubě lodě.
Pavel Vítek
Pašticada. Tradiční slavnostní chorvatský pokrm náročný na přípravu: pomalu a dlouho dušené mladé hovězí ve speciální omáčce z vína, zeleniny a koření.
Pavel Vítek
Chobotnice dušená pod pekou. S bramborem, bobkovým listem, snítkou petržele, česnekem, cibulí: barva, vůně a
chuť v dokonalé souhře.
Pavel Vítek
Mořský vlk. A znovu, nic na tom není: pár minut na grilu, olivový olej, citron a nasekaná petrželka.