Klášter Chor-Virap, kde byl vězněn misionář Řehoř, a jeho vnitřní výzdoba.
Autor: Pavel Švec, pro iDNES.cz
Klášter Chor-Virap, kde byl vězněn misionář Řehoř.
Autor: Pavel Švec, pro iDNES.cz
Oblast kolem jezera Sevan je označována jako arménská riviéra. Spolu s kostelem Sevanavank je jednou z nejnavštěvovanějších v zemi. Hovoří se o ni jako o „povinné“ zastávce při cestě po Arménii.
Autor: Pavel Švec, pro iDNES.cz
Pohled na ledovec na vrcholu Velkého Araratu (5 137 m n. m) při výstupu na nejvyšší horu Arménie Aragac (4 090 m n. m). V pozadí vystupuje Malý Ararat (3 896 m n. m).
Autor: Pavel Švec, pro iDNES.cz
Zemědělství a pěstování je v Arménii založeno na umělém zavlažování. Vitální zelené porosty jsou možné jen díky němu. Bohužel je celá země protkána rourami, které vedou vodu či plyn na povrchu.
Autor: Pavel Švec, pro iDNES.cz
Údolí řeky Debed na severu země vytváří překrásné scenerie a setkáme se zde s lesními porosty. Je také jednou z cest do Gruzie. Život zde je však negativně ovlivněn těžbou mědi ve městě Alaverdi.
Autor: Pavel Švec, pro iDNES.cz
Na cestách po Arménii se můžeme setkat s řadou geologických a geomorfologických zajímavostí. Horniny vytvářejí zajímavé až bizarní tvary.
Autor: Pavel Švec, pro iDNES.cz
Dravci nad blankytným arménským nebem
Autor: Pavel Švec, pro iDNES.cz
Místní pasák dobytka. K ušlechtilosti vyzařující z některých lidí není třeba komentáře.
Autor: Pavel Švec, pro iDNES.cz
Pohled na ledovec na vrcholu Velkého Araratu (5 137 m n. m) při výstupu na nejvyšší horu Arménie Aragac (4 090 m n. m). V pozadí vystupuje Malý Ararat (3 896 m n. m).
Autor: Pavel Švec, pro iDNES.cz
Příprava tradičního chleba lavaše v toniru (peci), který je vyhříván hořícím sušeným koňským trusem.
Autor: Pavel Švec, pro iDNES.cz
Příprava lavaše pro pečení i jeho výsledný produkt se snoubí s krásou arménských dívek.
Autor: Pavel Švec, pro iDNES.cz
Oblíbenou činností Arménů je grilovaní v přírodě nazývané chorovac. To zahrnuje opékání masa a zeleniny na ohni. Zelenina se griluje na prudkém ohni a nechá se spéci do černa. Poté je opláchnuta a oškrábána.
Autor: Pavel Švec, pro iDNES.cz
Role muže a ženy je při domácích pracích a v kuchyni mnohem více rozdělena, než jsme v Evropě zvyklí. Ženy vše připraví a mužova role spočívá zejména v grilování a popíjení. Mimochodem, není zvykem, aby ženy pily alkohol.
Autor: Pavel Švec, pro iDNES.cz
Klášter Ohanavan je jedním ze stovek starobylých klášterů v zemi, jejichž základy byly položeny před více než tisícem let.
Autor: Pavel Švec, pro iDNES.cz
Klášter Chor-Virap, kde byl vězněn misionář Řehoř, a jeho vnitřní výzdoba.
Autor: Pavel Švec, pro iDNES.cz