Ukrajinský prezident Petro Porošenko v úterý zastavil spolupráci s Ruskem v...

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v úterý zastavil spolupráci s Ruskem v oblasti zbrojního průmyslu | foto: Reuters

Porošenko navrhuje povstalcům zvláštní status jejich republik a amnestii

  • 661
Ukrajinský prezident Petro Porošenko představil návrh zákona o decentralizaci státní správy, ve které separatistům na východě země nabídl amnestii či právo používat ruštinu. Oblasti, které povstalci kontrolují, mají mít tři roky zvláštní status s rozšířenou samosprávou. Zákon má v úterý projednat parlament.

Podle návrhu zákona, jehož části zveřejnila Ukrajinska pravda, by se 9. listopadu měly konat volby do místních zastupitelských orgánů. S nimi pak bude kyjevská vláda moci uzavírat smlouvy o hospodářském, sociálním a kulturním rozvoji jednotlivých regionů. 

Krize na Ukrajině

Povstalci v Donbasu nicméně hodnotí návrh ukrajinského zákona skepticky, napsala agentura Interfax. Možnost listopadových komunálních voleb nevylučují, odmítají ale, aby se na jejich pořádání jakkoli podílel Kyjev. „Volby to nebudou ukrajinské, ale podle zákonů lidových republik. Porošenko ani ukrajinská vláda s nimi nic společného nejspíš mít nebudou,“ řekl Interfaxu jeden z doněckých povstaleckých vůdců Miroslav Ruděnko.

„Jsou to polovičatá opatření navrhovaná pod vlivem faktické porážky, kterou Ukrajina na Donbasu v srpnu utrpěla. S ohledem na víkendové masivní ostřelování Doněcku mírové iniciativy Kyjeva vypadají divně. Co navíc ukrajinský zákon předepisuje dnes, může zítra zrušit,“ uvedl Ruděnko.

Amnestie i lidové milice

Zvláštní pozornost má být podle ukrajinského návrhu věnována obnově válkou poničené infrastruktury, vytváření pracovních míst a zajištění investic. Na regiony se speciálním statusem má ve zvláštních kapitolách pamatovat i ukrajinský státní rozpočet

Ukrajinský návrh zákona předpokládá amnestii pro „účastníky událostí v Doněcké a Luhanské oblasti“. Nikdo podle textu návrhu nesmí být za podíl na těchto událostech vystaven diskriminaci nebo trestnímu stíhání.

Počítá se i s vytvořením lidových milic, které mají řídit právě nově zvolené orgány místní správy.

Ruština a „sousedské vztahy“

Dokument předpokládá posílení „dobrých sousedských vztahů“ mezi povstaleckým územím a Ruskou federací na základě smluv o přeshraniční spolupráci. Tyto smlouvy budou mít právo uzavírat nově zvolené místní orgány v souladu s platnými ukrajinskými zákony.

Stát rovněž zaručuje obyvatelům vzbouřeneckých oblastí právo využívat ruštinu „ve veřejném i soukromém životě, studovat a podporovat rovnoprávný rozvoj ruštiny či jakéhokoli jiného jazyka“.

Zavést decentralizovanou státní správu ukládá Ukrajině takzvaný minský protokol, na němž se Kyjev dohodl s povstalci předminulý týden v běloruské metropoli. Hlavní součástí protokolu je dohoda o příměří, kterou bojující strany s většími či menšími problémy dodržují už přes týden.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video