Boje v Sýrii pokračují i přes mezinárodní napětí, které vyvolalo údajné použití...

Boje v Sýrii pokračují i přes mezinárodní napětí, které vyvolalo údajné použití chemických zbraní (2. září) | foto: Reuters

Syrská vláda i povstalci vraždí civilisty a rekrutují děti, tvrdí OSN

  • 151
Zločinů na civilním obyvatelstvu se v Sýrii dopouštěly nejen vládní síly, ale také různé opoziční frakce bojující proti režimu syrského prezidenta Bašára Asada. Uvádí to poslední zpráva vyšetřovatelů OSN pro lidská práva. Z ní mimo jiné vyplývá, že opoziční frakce i armáda rekrutovaly do svých řad dětské vojáky.

Mezinárodní nezávislá komise OSN monitoruje porušování lidských práv v Sýrii od počátku občanské války. Ve své nejnovější zprávě za období od 15. května do 15. července letošního roku uvádí, že násilí proti civilistům se nedopouštěly jen vládní jednotky, ale taktéž opoziční síly, včetně zahraničních islamistických bojovníků.

Bašár Asad slavil narozeniny

Konvoj tří desítek automobilů vyzdobených Asadovými portréty vyjel do ulic Damašku na oslavu 48. narozenin prezidenta Asada. Uvnitř seděli podle agentury AFP prezidentovi příznivci.

Kolona vyjela z damašského předměstí Mazza do centra metropole. Asad vystudoval v Británii oční lékařství. Má tři děti a ačkoli mu nyní dle AFP mnoho Syřanů přezdívá řezník, on sám se tak necítí.

V rozhovoru pro televizi CBC Asad tento týden řekl, že by měl být považován za naději Sýrie. "Jestliže lékař musí pacientovi uříznout nohu, aby předešel gangréně, neřeknete o něm, že je řezník, ale nazvete ho doktorem, a poděkujete mu, že zachránil váš život," prohlásil.

Zdroj: ČTK

Komise vedená brazilským vyšetřovatelem Paulem Sergiem Pinheirem uvádí, že obě strany mají na svědomí válečné zločiny jako "popravy", braní rukojmích a ostřelování civilních čtvrtí.

"Pachatelé těchto... zločinů, jichž se dopouštějí všechny strany, jednají v rozporu s mezinárodním právem. Nemají strach z odpovědnosti. Jejich postavení před spravedlnost je nezbytné," shrnula události posledních měsíců vyšetřovací komise OSN.

Komisaři připomínají, že veškeré dosavadní pokusy vyřešit konflikt mírovou cestou selhaly. "Jak vláda, tak protivládní ozbrojené skupiny věří, že mohou dosáhnout vítězství vojenskou cestou. Jejich podporovatelé jim poskytují politické krytí, finanční pomoc a vojenské vybavení, což přetváří syrský konflikt ve válku reflektující regionální a mezinárodní zájmy," analyzuje krizi OSN.

"Konflikt se přelil přes hranice země, zvyšuje napětí v sousedních zemích a ohrožuje mír a bezpečnost v celém regionu," varuje mezinárodní společenství. Poukazuje přitom na prokazatelnou podporu syrského režimu libanonským militantním hnutím Hizballáh a finanční injekce v hodnotě 3,6 miliard dolarů, jež do Damašku proudí z převážně šíitského Íránu. Na straně druhé, OSN poznamenává, že do syrské bitevní vřavy míří řady džihádistů ze sunnitských zemí, aby bojovali na straně povstalců proti režimu ovládaného alávity, tedy skupinou nesoucí prvky šíitské větve islámu.

Dětští vojáci bojují na obou stranách

Při tvorbě zprávy vycházeli vyšetřovatelé z důkazů nasbíraných spolupracovníky přímo na místě, jako jsou lékařské či forenzní záznamy, ale také z více než 250 rozhovorů uskutečněných osobně nebo prostřednictvím telefonátů a internetových videohovorů. Analýze podrobili řadu fotografií, videozáznamů a satelitních snímků.

Ze zveřejněných materiálů vyplývá, že syrské vládní síly v uplynulých měsících vraždily civilisty, bombardovaly nemocnice a páchaly další válečné zločiny ve snaze znovu dobýt území. Zločinů se ale dopouštěli i povstalci. Vyjma masakrů civilního obyvatelstva a poprav zajatců do svých řad rekrutovaly obě strany dětské vojáky.

Některé z dětí se k povstalcům připojily dobrovolně, jiné byly donuceny násilím. Vyšetřovatelé uvádějí, že na straně islamistických opozičních frakcí, jako je například al-Nusra hlásící se otevřeně k al-Káidě, bojují i chlapci ve věku 14 až 18 let.

Dětští vojáci jsou ovšem k vidění také v řadách vládních jednotek. Vyšetřovatelé zmiňují například trojici chlapců ve věku sedmnácti let, které naverbovali vládní vojáci na stanovišti bezpečnostní kontroly v Aleppu.

Zpráva této komise OSN se nicméně nezaměřovala na analýzu důkazů o údajném chemickém útoku Asadova režimu proti civilistům poblíž Damašku. Toto vyšetřování podléhá jiné skupině, vyslané do Sýrie mezinárodním společenstvím počátkem srpna. Nasbírané vzorky krve a moči obětí údajného útoku i vzorky půdy z jeho okolí jsou podrobovány zevrubné analýze v laboratořích v severní Evropě. Na výsledky šetření těchto inspektorů se stále čeká.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video