Zpráva CNN o hasičích byla mylná

  • 171
CNN popřela svou původní informaci, že záchranáři v troskách WTO objevili pět živých hasičů. Hasiči, kteří byli omylem reportérem označeni za zachráněné, sami pátrali v troskách po obětech. Reportér hlásil, že tři z nich po odvalení trosek z místa odešli po svých. Počet pohřešovaných lidí v New Yorku stoupl na pět tisíc. Prezident USA Bush vyhlásil pátek dnem smutku.Kompletní zpravodajství o útocích na USA.Prohlédněte si rozsáhlou fotogalerii.Poslechněte si svědky katastrofy - audio.

Sám Bush se zúčastní modlitebního shromáždění ve Washingtonu a odpoledne hodlá navštívit New York. Prezident vyzval Američany, aby se během páteční polední přestávky v práci pomodlili za svou zemi a za oběti atentátů.

Smutek byl na pátek vyhlášen také v Evropě. Ministři zahraničí 15 členských zemí Evropské unie vyzvali všechny Evropan, aby v poledne uctili památku obětí třemi minutami ticha. Státní smutek vyhlásila i česká vláda - čtěte zde.

New York pohřešuje už 5000 lidí
New York hlásí už přes pět tisíc pohřešovaných. Mezi nimi jsou hasiči i policisté, kteří běželi na pomoc do věží krátce předtím, než se zřítily.

Ve Světovém obchodním středisku v New Yorku pracovalo přes 40 tisíc lidí.

DÁLE ČTĚTE

VŠECHNY SOUVISEJÍCI ČLÁNKY

úterní on-line reportáž

středeční on-line reportáž

čtvrteční on-line reportáž

AKTUÁLNÍ ON-LINE REPORTÁŽ

Newyorský starosta Rudolph Giuliani sdělil, že radnice už objednala u federálních úřadů 11000 vaků na ostatky.

V newyorských nemocnicích bylo ošetřeno na 1100 zraněných. Dalších 2000 lidí, kteří byli schopni chůze, zdravotníci přepravili přes řeku Hudson do New Jersey. Nemocnice St. Vincent, která je nejblíž dějišti masakru, hlásí, že ošetřila 361 lidí. Pět z nich zemřelo a 90 hospitalizovali. Více než 50 z nich má vážná zranění.

Budova Pentagonu stále skrývá těla
Pod troskami největší vládní budovy na světě - Pentagonu - se podle posledních odhadů nachází asi 190 zaměstnanců ministerstva obrany, původní domněnky hovořily o 800 obětech. Záchranáři dosud vyprostili 70 mrtvých.

Pentagon ve středu zahájil omezený provoz, téměř polovina z jeho 23 tisíc vojenských a civilních zaměstnanců ale zůstala doma.

Záchranáři prohledávají ruiny s pomocí speciálně cvičených psů a zvláštních zařízení pro vyhledávání obětí pod troskami. Na  místě pracují jeřáby a buldozery. I ti nejzkušenější a nejotrlejší záchranáři řekli, že to, co vidí, je doslova zdrtilo. Všude se povalují kusy těl. Identifikace bude možná pouze pomocí testů DNA.

Trosky odvážejí lodě na bývalou skládku, kde agenti FBI pátrají po možných stopách vedoucích k atentátníkům. Těla se přemísťují do improvizované márnice v nedalekém obchodu s oděvy.

Mezitím probíhají po celé zemi smuteční mše za oběti. Členové kongresu uspořádali vigilii v Kapitolu ve Washingtonu.

Manhattan se ani ve čtvrtek nevzpamatoval
Firmy, které ve WTC působily, stále pohřešují mnoho svých zaměstnanců. Například Marsh and McLennan pátrají po 700 ze svých 1700 pracovníků. Mnozí z nich byli ráno v 8:50 místního času, když na budovu spadl letoun, ve svých kancelářích v 93. až 100. poschodí.

Následky katastrofy přímo pociťují tisíce lidí a obchody na dolním Manhattanu. Dodávky elektřiny a plynu jsou z bezpečnostních důvodů stále přerušeny.

Mnoho lidí ale neztrácí naději a zoufale hledá své pohřešované příbuzné a blízké. Zdravotní úřady vydaly seznam zraněných z 21 nemocnic. Daphne Bowersová z Brooklynu přijela na Manhattan s fotografií svojí osmadvacetileté dcery Veroniky, která v úterý odešla do Světového obchodního centra do práce. "Zavolala mi a řekla: 'Mami, tady hoří. Všude je kouř. Nemůžu dýchat.' Poslední věc, kterou řekla,  bylo: 'Mám tě ráda, mami. Sbohem.'"

S ohledem na to, že tisíce lidí se pohřešují a do nemocnic jich bylo přijato tak málo, mnozí lidé své blízké vůbec nenajdou, obávají se zdravotníci.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video