Chemické látky z léčiv znečišťují říční systémy po celém světě (ilustrační snímek).

Chemické látky z léčiv znečišťují říční systémy po celém světě (ilustrační snímek). | foto: Reuters

Chemie z léků znečišťuje světové řeky, její množství kriticky roste

  • 115
Chemické látky z léčiv znečišťují říční systémy po celém světě. Pokud trend přetrvá, množství farmaceutického odpadu unikajícího do vodstva by se do roku 2050 mohlo zvýšit o dvě třetiny, tvrdí nizozemští vědci.

Podle vědců zbytky chemikálií z léčiv ve vodních systémech dosáhly kritické úrovně pro životní prostředí. 

„Vysoké koncentrace léčiv potenciálně ohrožují mnoho sladkovodních ekosystémů,“ uvedl na úterní konferenci Evropské unie pro geovědy ve Vídni Francesco Bregoli z nizozemského Institutu Delft pro vodní vzdělávání. Pokud nebudou přijata zmírňující opatření, vzroste podle vědců znečištění do roku 2050 o 65 procent.

Pro svůj výzkum použili běžný protizánětlivý lék Diclofenac. 

„Emise Diclofenacu jsou podobné tisícům jiných léčiv,” vysvětlil Bregoli výběr léku.

Evropská unie a americká Agentura pro ochranu životního prostředí navíc lék označily za hrozbu pro životní prostředí. Jeho veterinární užití přivedlo například indický poddruh supů na pokraj vyhynutí, uvedl Institut.

Světová spotřeba Diclofenacu ročně přesáhne 2 400 tun. Několik set tun léku zůstane v lidském tělesném odpadu - čistírny z něj vyfiltrují zhruba 7 procent. Dalších 20 procent absorbují ekosystémy. Zbytek chemikálií putuje dále do oceánů. Ve více než deseti tisících kilometrech světových řek tak koncentrace Diclofenacu přesáhla hranici stanovenou Evropskou unií, informovala BBC.

Potřebujeme výrazně snížit spotřebu léků

Bregoli se svým týmem vyvinul počítačový model, který odhadl současné i budoucí znečištění chemikáliemi z léčiv na základě míry zalidnění, odpadních systémů a prodeje léčiv. Výsledky pak vědci porovnali s daty nasbíranými na 1 400 stanicích měřícími toxicitu Diclofenacu. 

Většina měřicích stanic však byla v Evropě a Severní Americe. Úrovně chemického znečištění v Latinské Americe, Africe a Asii tak budou podle vědců ještě mnohem vyšší - některé ze zemí upravují méně než čtvrtinu vodního odpadu a technologie často neumí vyfiltrovat většinu chemikálií.

Antibiotika končí ve vodě i půdě. Rozvoj rezistence se urychluje, píše OSN

Podle Bregoliho problém nedokáže vyřešit samotná technologie. „Potřebujeme výrazně snížit spotřebu léků,“ domnívá se.

Vědci také zjistili, že úroveň říčního znečištění  prudce zvýšilo i rozšíření kanalizačních systémů v urbanizovaných oblastech - velká část odpadů není náležitě ošetřována. 

„Odpadní vody byly v roce 2000 zdrojem znečištění u zhruba poloviny řek na světě,“ uvedla Maryna Strokalová z Wageningenské univerzity. A dodala, že o deset let později už byly zdrojem znečištění téměř všech světových řek.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video