(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

V německém pohraničí řádí zloděj s kolečkem. S lupem mizí do Česka

  • 133
Vloupává se do statků a co nakrade, to přepraví na trakaři. Proto už ho bavorská policie vede v pátrací evidenci pod přezdívkou „kolečkový zloděj“. Dává přednost farmám ležícím těsně u hraniční čáry. Teď znovu udeřil a kořist byla pořádně tučná.

Naposledy se vloupal v noci na pondělí do dílny zemědělské usedlosti v Schafbergu poblíž pohraničního města Furth im Wald naproti hraničnímu přechodu Folmava. Ukradl různé nástroje v celkové hodnotě nejméně 2000 eur (přes 51 000 korun). Materiál převezl kolečkem přes hranici na české území, kde ho vyložil do přistaveného auta.

Následující noc v dalších objektech ukradl elektrické nářadí a odčerpal do kanystrů nějakých sto litrů nafty z jednoho traktoru. Všechen lup opět odvezl v kolečku, který našel rovněž na místě. Celková škoda za tento jeho noční nájezd dosáhla zhruba 4000 eur (přes 102 tisíc korun). 

Rozkaz na policejních stanicích zní jasně. Nenechat muže, který si tak trochu hraje na Krále Šumavy, znovu projít. V pátrání mají pomoci případní svědci. Zatím je situace ve fázi, kdy terčem podezřívavých až zlobných pohledů, ba otázek, je skoro každý osamělý muž, který před sebou tlačí kolečko.

Policie má podezření, že pachatelovi někdo pomáhá. Zloděj v tomto konkrétním případě ostudu Čechům nedělá. Podle webu Agrarheute.com má muž totiž rumunské občanství.

Letitý problém

Problémům s kriminalitou tohoto druhu čelí německé pohraničí prakticky od pádu železné opony. Nad zmizením pracovních rukavic položených na plot nebo opřené lopaty či krumpáče mohou někteří ještě mávnout rukou, mizení motorových nástrojů jako například zahradních sekaček nebo dokonce traktoru z polí je už ale vážnější věc.

Začnou-li nám mizet sekačky, budou hraniční kontroly, vzkazují Němci Čechům

Poukázal na to nedávno i německý ministr vnitra Horst Seehofer, který pohrozil obnovením kontrol na hranicích s Českem a Polskem. Politik na kongresu policejních odborů loni v listopadu v Sasku řekl, že si dokáže docela dobře představit, že dá policii možnost provádět po časově omezenou dobu mimořádné hraniční kontroly, například když v Sasku zase jednou zmizí mnoho sekaček na trávu.

Narážel tím zjevně na stížnosti některých obyvatel pohraničí, podle nichž se po vstupu těchto zemí do schengenského prostoru zvýšila u hranic kriminalita.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video