Mugabe promluvil k národu. Zimbabwským prezidentem zůstane i nadále

  • 52
Zimbabwský prezident Robert Mugabe v neděli večer promluvil ke svému národu po jednání s armádou. Během svého projevu zmínil několik témat, očekávanou demisi ovšem nepodal. Chce zůstat prezidentem do prosincového sjezdu své vládní strany, přestože již není jejím předsedou.

Na začátku svého projevu uvedl, že se podle něj země „musí vrátit zpět k normálu“.

Svůj projev četl v přítomnosti vojenských velitelů a těch, kteří s ním po vojenském převzetí vyjednávali. Během svého projevu zmínil několik témat, včetně „pevnosti státních pilířů“, které podle něj zůstaly funkční i během krize, kdy se proti němu postavil i jeho národ. Vyjádřil se také k národní ekonomice, o které řekl, že prochází „obtížným obdobím“.

Mugabe chce zůstat prezidentem do prosincového sjezdu své vládní strany Africký národní svaz Zimbabwe - Vlastenecká fronta (ZANU-PF). Ta ho přitom v sobotu zbavila funkce jejího šéfa. Mugabe v projevu uznal kritické výhrady, které strana na jeho adresu vznesla.

Puč v Zimbabwe

ZANU-PF dala prezidentovi ultimátum k odstoupení z funkce hlavy státu do pondělního poledne (11:00 SEČ), jinak měl být spuštěn proces impeachementu. Vůdce zimbabwských válečných veteránů Chris Mutsvangwa agentuře Reuters řekl, že proces impeachementu bude pokračovat a na středu oznámil demonstrace v ulicích hlavního města Harare.

Nick Mangwana, člen strany ZANU-PF, řek BBC, že prezident bude obviněn do konce následujícího týdne. Mugabeho označil za „tvrdohlavého muže“. „Bude bojovat až do své smrti. Nezvládne odstoupit sám, musíme to proto udělat pro něj.“ 

Vůdce kampaně za Mugabeho sesazení Chris Mutsvangwa označil podle Guardian Mugabeho za „hluchého a slepého“ vůči touhám svých lidí. „Jsem zmatený. A ne jen já, ale celý národ,“ řekl agentuře Reuters v reakci na to, že Mugabe nakonec neodstoupil, opoziční vůdce Morgan Tsvangirai. „Ten projev byl úplně mimo realitu,“ sdělil později agentuře AFP.

Proti Mugabemu se konaly opakované demonstrace, které někdy přerostly v násilnosti. Ve středu moc v zemi převzala armáda a uvrhla prezidenta a jeho ženu do domácího vězení. Bez odporu také v metropoli Harare obsadili státní televizi a zablokovali přístup k vládním úřadům. V sobotu pokojně protestovaly v ulicích Harare proti Mugabemu desítky tisíc lidí. Požadovali změnu.

Mugabe je v čele této bývalé britské kolonie na jihovýchodě Afriky od získání nezávislosti v roce 1980. Nejprve byl premiérem a od roku 1987 prezidentem. Bývalá obilnice jižní Afriky se se svými 15 miliony obyvatel během Mugabeho téměř čtyřicetileté vlády stala jedním z nejchudších států na světě. Proti prezidentovi se konaly opakované demonstrace, které někdy přerostly v násilnosti.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video