Zimbwawský farmář Robert Smart dostal svou půdu zpět již v roce 2017, krátce poté, co Roberta Mugabeho nahradil ve funkci prezidenta Emmerson Mnangagwa. | foto: Profimedia.cz

Zimbabwe vrátí půdu bělochům. Farmáři mohou žádat o pozemky sebrané Mugabem

  • 118
Bělošští farmáři, kteří přišli v Zimbabwe letech 2000 a 2001 o půdu, o ni mohou žádat zpět. Oznámila to tamní vláda. Ze svých pozemků byli vyhnáni v rámci reforem, které provedla vláda někdejšího prezidenta Roberta Mugabeho. V jejich důsledku země upadla do velké ekonomické krize.

V případech, kdy navrácení původního pozemku nebude možné, budou nabídnuty náhradní. 

Loni Harare ohlásilo, že farmářům, kteří přišli o půdu, zaplatí 64 milionů dolarů (1,4 miliardy korun), avšak tato kompenzace se týkala jen nemovitého majetku, nikoli pozemků.

Bělošští farmáři v Zimbabwe se domáhají odškodnění, které jim dluží vláda

Nyní ministři financí Mthuli Ncube a zemědělství Anxious Masuka podle zpravodajské stanice BBC nabídli bělochům, že mohou požádat o navrácení vyvlastněných pozemků. Vláda také podle obou ministrů zruší písemné nabídky na převzetí půdy vydané černošským farmářům. Běloši, kteří o navrácení půdy požádají, si mohou pozemky najmout na 99 let.

Za kontroverzní Mugabeho reformy bylo z půdy v Zimbabwe vyhnáno na 3500 bělochů.

Zimbabwe se vymanilo z nadvlády bělošské menšiny v roce 1980. V té době patřila většina orné půdy asi čtyřem tisícům bílých farmářů. Cílem pozemkové reformy bylo rozdělit půdu mezi černošské farmáře, a tím napravit koloniální příkoří. Mugabe v roce 2000 nabyl dojmu, že je reforma moc pomalá, a bílé farmáře vyhnal silou. 

Tento kontroverzní krok uvrhl někdejší obilnici Afriky do bídy a poznamenal vztahy s bývalými koloniálními mocnostmi. Mugabe vyvlastněné majetky předával často svým stoupencům, většinou veteránům z války za nezávislost, kteří o zemědělství nic nevěděli..

Mugabe vyvlastnil bělochy a dovedl vlast ke krachu:

6. září 2019

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video