Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Židé slaví nový rok 5760

  18:03
- Židé po celém světě budou v sobotu slavit nový rok. Nový rok (Roš HaŠana) slaví Židé prvního dne 7. měsíce jako počátek roku v náboženském smyslu. Je nazýván také den troubení nebo den soudu, protože podle tradice v tomto období rozhoduje Nejvyšší o osudu každé lidské bytosti. Svátek se slaví po dva dny a zahajuje desetidenní období pokání a sebezpytování, které vrcholí Dnem smíření (Jom Kipur). V Čechách bude pražská obec slavit se zahraničními hosty v pátek večer a pak v sobotu ráno při bohoslužbách ve Španělské synagoze. V synagoze bude jako host sloužit rabín Steven Newman. Bohoslužby se uskuteční v hebrejském, anglickém a českém jazyce.

Používání různých kalendářů v rozličných světových společenstvích způsobuje odlišné číslování letopočtů. Zatímco křesťanský svět zanedlouho přivítá "magický" rok 2000 a

Židovské svátky na nový rok

Tašlich
Tak se nazývá dávný zvyk chodit na roš hašana po odpolední modlitbě k řece nebo k moři říct pasuk - větu - z kniha Micha: "Kdo je jako ty B-že, který odpouštíš hřích a přecházíš vinu. Zbytku Tvého dědictví ať neublíží více Tvůj hněv, protože touží po milosti. Vrať se a smiluj se, smaž nám naše provinění a odvrhni (hebr. TAŠLICH) do hlubin moře všechny naše hříchy." Poté třikrát zatřepeme prázdnými kapsami a následně odříkáme i další modlitby.
Je-li první den roš hašana šabat (letos), koná se tašlich až druhý den.

Šofar
Troubení na šofar - roh - na roš hašana je příkaz výslovně uvedený v tóře. Tradice uvádí deset důvodů tohoto troubení.
- Tento den B-h dokončil stvoření světa a stal se jeho Králem. Při korunovacích je zvykem "oslavně troubit".
- Na roš hašana začíná deset dní pokání (mezi 1. tišri a jom kipur). Troubení na šofar v nás má probudit myšlenky na tšuva - pokání.
- Připomenout si přijetí tóry na hoře Sinaj, při kterém zněl zvuk šofaru.
- Připomenout si slova proroků, která jsou připodobňována k výstražnému troubení na šofar.
- Vzpomenout na zničení Chrámu a vítězné troubení nepřátel a prosit B-ha a znovuzbudování Jeruzaléma a Chrámu.
- Připomenout akedat Jicchak - obětování Izáka.
- Troubení na šofar rozechvívá duši člověka a napomáhá b-habojnosti.
- Připomenout den závěrečného soudu - den "šofaru a troubení".
- Upevnit víru v návrat do Izraele shromážděním lidí z galutu, o čemž je psáno: "A bude ten den a rozezní se velký šofar ..."
- Připomenout oživení mrtvých, kteří "uslyší zvuk šofaru."

muslimové žijí v roce 1420, židovská komunita vstoupí 11. září do roku s pořadovým číslem 5760.

Pro Židy v Izraeli i v diaspoře je začátek nového roku (Roš hašana) pohyblivý a spadá na první den měsíce tišri, tedy mezi 6. zářím a 5. říjnem gregoriánského kalendáře. Zajímavostí je, že Židé slaví nový rok až v sedmém měsíci v roce (tišri), zatímco prvním měsícem ve státním náboženském kalendáři je nisan - "začátek měsíců", kdy došlo k biblickému exodu.

Židovský kalendář, který si vzal za svůj počátek mytické stvoření světa v roce 3761 před Kristem, je lunisolární: měsíce se počítají podle měsíčního cyklu, roky podle slunečního. Kalendář byl definitivně upraven v polovině čtvrtého století. Rok se dělí na 12 měsíců a 354 dní, a proto se na doplnění solárního roku (356,25 dní) sedmkrát za 19 let přidává jeden měsíc. Každý měsíc židovského kalendáře začíná o novoluní (Roš chodeš).

Dvoudenní svátek Roš hašana (doslovně hlava roku) se nazývá též Dnem troubení, Dnem vzpomínek či Dnem soudu, což vše je spojeno s představou Božího soudu nad smrtelníky, jehož rozsudek určí jejich úděl v dalším roce. Spravedliví jsou zapsáni do Knihy života, zlí do Knihy smrti a verdikt nad ostatními je odložen o deset dní na Den smíření (Jom kipur).

Slavnostní ráz Roš hašana zvyšují bílé oděvy některých účastníků liturgie, bílý závěs nad svatostánkem a bílý pláštík na tóru. Typickými znaky svátku je několikeré troubení na šofar (beraní roh) a obřad tašlich, při němž Židé vyznávají své hříchy na břehu moře, řeky či rybníka, a za odříkávání formule odhazují přestupky do vodních hlubin. Chléb, nad kterým se pronáší požehnání, se nesolí, ale namáčí do medu na znamení víry v lepší (sladší) nový rok. Z jídla je doporučen kulatý chléb, rybí hlavy a mrkev, zatímco zapovězeny jsou ořechy.

Ve většině zemí světa se ale používá gregoriánský kalendář s letošní číslicí 1999, který se datuje od údajného narození Krista. Křesťanský svět ale nejprve přijal kalendář juliánský, což je starý římský kalendář reformovaný v roce 46 před Kristem Juliem Caesarem. Týden se sedmi dny byl zaveden ve čtvrtém století. V roce 1582 provedl papež Řehoř XIII. reformu a zavedl kalendář gregoriánský s Novým rokem 1. ledna. Juliánský kalendář, podle kterého připadá Nový rok na 14. ledna, ale stále používá pravoslavná a řeckokatolická církev.

Islámský letopočet pojímá za svůj počátek odchod proroka Muhammada z Mekky do Medíny 16. července 622 (tzv.hidžru) a letos 16. dubna začal rok 1420 AH (anno hidžra). Hurra muharram, neboli první den prvního islámského kalendářního měsíce, se počítá podle lunárního systému, a tak datum konce jednoho a počátku dalšího roku není přesně stanoveno a může se posouvat v průběhu všech 12 měsíců, významnější je ale začátek postního měsíce ramadánu. Rok má 354 dní (přestupný 355). Hlavní úpravu islámského kalendáře provedl v 11. století perský učenec a básník Omar Chajjám.

V perském solárním kalendáři připadá nový rok (Nourúz) na 21. března a slaví se v Afghánistánu, Íránu, Tádžikistánu a mezi kurdským etnikem. V Číně a v některých dalších východoasijských zemích začíná nový lunární rok koncem ledna nebo v únoru, přičemž čínský kalendář s šedesátiletým cyklem vznikl již ve druhém tisíciletí před Kristem. Nový rok naopak neslaví kupříkladu původní obyvatelé Austrálie, protože nikdy kalendář nepotřebovali.

Z již nepoužívaných kalendářů se lze zmínit o nejstarším známém egyptském ze čtvrtého tisíciletí před Kristem, který měl tři roční doby (záplava, zima, žně); o tisíciletí mladší starobabylónský; starořecký, který začínal od první olympiády v roce 776 před Kristem; či mayský kalendář, jenž pravděpodobně vznikl na začátku křesťanského letopočtu.

Kuriozitou zůstává republikánský kalendář "let svobody" ve Francii. Ten měl za počátek vznik Francouzské republiky v roce 1792 a rok začínal podzimní rovnodenností. Týden měl devět pracovních dní a den odpočinku a názvy měsíců byly odvozeny od přírodních jevů (například thermidor - měsíc parna, brumaire - měsíc mlh). Používal se do roku 1805, kdy jej Napoleon zrušil. Krátce platil i v době Pařížské komuny v roce 1871.

Starý židovský kalendář.

Tašlich - dávný zvyk chodit na roš hašana po odpolední modlitbě k řece nebo k moři, třikrát zatřepat prázdnými kapsami a následně odříkat i další modlitby.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Omezí dávky i povolení. Litva a Polsko pomohou Kyjevu s vracením branců

25. dubna 2024  18:12

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku. Ve čtvrtek to...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...