Studenti v objetí během smutečního obřadu za oběti střelby na texaské střední...

Studenti v objetí během smutečního obřadu za oběti střelby na texaské střední škole v Santa Fe. | foto: Reuters

Texaský střelec možná vraždil kvůli zhrzenému egu. Odmítla ho spolužačka

  • 115
Americký student Dimitrios Pagourtzis obviněný kvůli páteční střelbě na texaské škole byl nedávno odmítnut jednou ze svých spolužaček, která jej veřejně zostudila. Mohlo by jít o motiv jeho děsivých činů.

Podle agentury AP to řekla matka spolužačky sedmnáctiletého mladíka, který postřílel deset lidí a deset dalších poranil. Pro vyšetřovatelé hledající motiv jeho činu, by mohlo jít o zásadní vodítko.

„Byl stále agresivnější,“ sdělila AP Sadie Rodriguezová, jejíž šestnáctiletá dcera Shana Fisherová se stala jednou z obětí střelce na škole v texaském městě Santa Fe. „Nakonec se mu postavila a veřejně ho ztrapnila,“ popsala žena, podle níž k tomuto incidentu došlo zhruba týden před střelbou.

Právník obviněného Dimitriose Pagourtzise prohlásil, že o těchto okolnostech nic neví. Když měl popsat psychický stav svého klienta, označil jej jako „podivně neemotivního“.

Spolužáci již dříve střelce označili za tichého samotáře, s nímž nikdy nebyly potíže. Vášnivě se prý oddával videohrám a chtěl se stát příslušníkem americké námořní pěchoty. Policie o něm dosud žádné poznatky neměla. 

Z jeho facebookového účtu podle vyšetřovatelů přímo nevyplývá, že by útok plánoval. Pagourtzis hrával americký fotbal za studentský juniorský tým a byl členem taneční skupiny v místním pravoslavném kostele. Často chodil do školy v černém kabátu a vysokých černých botách.

Podle vyšetřovatelů je zřejmé, že ušetřil životy některých studentů, aby mohli o jeho činu podat svědectví. Při masakru zemřelo devět studentů a pedagog, čtyři z deseti zraněných jsou v kritickém stavu.

Pagourtzisova rodina reagovala na střelbu emotivním prohlášením, podle něhož je „šokována jako kdokoli jiný“. „To, co se o včerejší tragédii dozvídáme z médií, si nedokážeme spojit s chlapcem, kterého milujeme,“ uvedla rodina.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video