Mladí charedim se učí citovat ze starých textů. Jejich základní vzdělání je

Mladí charedim se učí citovat ze starých textů. Jejich základní vzdělání je zcela postaveno na náboženství (22. prosince 2011) | foto: Reuters

Zfackování školačky vyděsilo Izraelce, bojí se židovského extremismu

  • 216
Osmiletá Naama Margolese se bojí chodit sama do školy. Minulý týden ji totiž cestou zastavil vousatý pán z komunity charedim a vlepil jí facku se slovy, že se obléká jako děvka. Incident zdvihl vlnu odporu proti konzervativcům napříč celým Izraelem.

"Když jdu ráno na vyučování, tak mne strachem bolí bříško... Bojím se jich, budou na mne určitě zase pokřikovat. Brání nám tak chodit do škol," popisuje Naama.

Napadení malé dívčiny v jejím rodném městě Bejt Šemeš rozvířilo debatu mezi Izraelci, zda není nárůst vlivu extrémně konzervativních náboženských skupin hrozbou pro celou společnost.

Charedim

Slovo označuje příslušníky nejkonzervativnějšího směru ortodoxního judaismu i judaismu vůbec. Charedim je odvozeno od slova charada (strach, třes, bázeň), které bývá interpretováno jako "Ten, kdo se třese ve strachu při Jeho slovu". Někdy se proto pro charedim užívá výraz "bohabojní". Odhady počtu charedim se pohybují zhruba kolem 1,3 milionu přívrženců (cca 10 % celosvětové židovské populace).

Zdroj: wikipedia.org

Ultraortodoxní Židé, vousatí a celí v černém, nerukují do armády a ani se nesnaží hledat si práci. Ospravedlňují se tím, že jejich hlavní povinností je studium svatého písma, aby mohli ochraňovat Izrael.

Příslušníci náboženské větve charedim si pro své členy například vymohli speciální autobusy, které vozí odděleně muže a ženy. To aby nedocházelo k nevázaným hovorům. Rabíni charedim dále brojí proti pronajímání půdy Arabům a hlavně proti modernímu vzdělávání.

Charedim se vyznačují vysokou porodností, což v kombinaci s jejich nechutí pracovat děsí izraelské ekonomy. Demografická hrozba přispívá k vlně odporu, která se naplno zvedla po incidentu s Naamou.

Bejt Šemeš je navíc městem s nešťastným složením obyvatel, protože se zde ultraortodoxní charedim mísí s Izraelci vyznávajícími západní způsob života. "Svoboda vyznání je jedna věc, neuznávání izraelského práva druhá. Nikdo na ně nedohlíží a mohou být hrozbou pro budoucnost země," varuje Micky Gitzen, jeden z organizátorů úterních protestů proti "bohabojným".

Domácí terorismus a hřmící Peres

Mladí příslušníci charedim už delší dobu provokují i Palestince na Západním břehu, což izraelská policie dosud cíleně přehlížela. O to víc ji překvapily desítky mladých osadníků, když kameny zaútočili na vojenskou hlídku. Ministr obrany Ehud Barak je od té doby neváhá nazývat "domácími teroristy".

Ještě dál šel v úterním vystoupení prezident Šimon Peres, který doslova vyzval k protestům proti charedim. "Bojím se o duši národa a princip našeho státu. Tato doba je testem pro celou zemi, zda se dokážeme vymanit z pařátů minority, která útočí na naše základní hodnoty," hřměl osmaosmdesátiletý prezident do televizních obrazovek.

"Nikdo zde nemá právo útočit na dívku. Oni nejsou pány naší země," ubezpečoval. Rabíni se celospolečenský tlak snaží mírnit argumenty, že se jedná jen o úzce vymezenou okrajovou skupinu, která působí problémy v jednom městě. Násilí odsuzují svorně s izraelskou veřejností a snaží se rozptylovat obavy, že se i Izrael pohybuje na fundamentalistické hraně.

Město Bejt Šemeš trápí střety s charedim.

Město Bejt Šemeš trápí střety s charedim.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video