Protest v Argentině proti sexuálnímu násilí proti ženám (3. června 2018) | foto: AP

Brojil proti nim. Teď musí moderátor za trest zvát feministky do rádia

  • 78
Argentinský rozhlasový moderátor, obviněný z nenávistných výpadů proti ženám, musel v rámci dohody s prokurátory přistoupit na snad nejhorší myslitelný trest. Ve svém pořadu musí po pět měsíců každý týden strpět feministku, deset minut ji nesmí skákat do řeči, jinak přerušovat a ani ji kritizovat, dokud nedomluví.

Zločin a trest v argentinském podání zaujal i světová média, včetně britské rozhlasové stanice BBC či francouzského deníku Le Monde. Moderátor Ángel Etchecopar, přezdívaný „Baby“, se proslavil tím, že svůj pořad na Radiu 10 využíval ke slovním útokům na feministky jako „feminacistky“ a „hnusné lidi“. V rámci dohody se také zavázal vyvarovat se podobných výpadů po celý rok a věnovat menší dar na charitu.

24.prosince 2018 v 01:52, příspěvek archivován: 27.prosince 2018 v 10:14

And here he is, the sexist beast. He’s called Angel Etchecopar. Oh, how I wish I could listen in to these shows. He has to actually *co-host* with feminists... What a delicious punishment. If only all court orders could be so imaginative. https://t.co/LcfJ8wuRiZ

„Zdálo se mi důležité, aby si Babyho posluchači mohli vyslechnout jiné názory a jiná vysvětlení, odlišná od těch, na která jsou zvyklí. Je to nápad, který nemá trestat, ale zlepšit toleranci,“ uvedl prokurátor Federico Vilalba Díaz.

Připustil, že moderátor se ukázal být dosti jinou osobností, než líčila jeho pověst v médiích. Kál se ze svých prohřešků a přesvědčoval, že se změní.

Soudkyně proto souhlasila, že stáhne jeho případ z pořadu výměnou za zmíněnou dohodu. Podle ní speciální prokurátorka Verónica Guagninoová stanoví hlavní témata pro debatu a prokurátoři dodají seznam expertek.

Argentinský parlament tento měsíc přijal zákon, nařizující všem úředníkům a hodnostářům moci výkonné, soudní a zákonodárné podstoupit školení ohledně rovnoprávnosti.

Zákon je pojmenován po jednadvacetileté Micaele Garcíaové, kterou loni unesli, znásilnili a zavraždili. Případ šokoval celou zemi a vyvolal demonstrace na obranu žen před násilím.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video