(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Lenka Klicperová

Po obřízce zemřela mladá dívka, Somálsko chce poprvé trestat viníky

  • 121
Somálský generální prokurátor Ahmed Ali Dahir ve středu oznámil, že v zemi bude poprvé zahájeno trestní řízení kvůli ženské obřízce. Případ se týká desetileté dívky, která zemřela poté, co ji matka nechala obřezat, tedy zmrzačit pohlavní orgány. V Somálsku podle OSN podstoupilo ženskou obřízku 98 procent žen a dívek, což je vůbec nejvíce na světě.

Generální prokurátor případem pověřil tým vyšetřovatelů. Jejich úkolem je zjistit bližší okolnosti smrti desetileté dívky, která vykrvácela poté, co jí matka 14. července nechala provést ženskou obřízku. Dívka zemřela o dva dny později v nemocnici v centrálním Somálsku.

Tisk tento týden citoval otce dívky, který řekl, že se se smrtí své dcery smířil, a nechal se slyšet, že si ji vzal Alláh. 

„Jsme připraveni dát to k soudu,“ uvedl na Twitteru generální prokurátor. S odkazem na sdělení vládního poradce o tom informovala nadace Thomson Reuters.

Smrt dívky přiměla aktivisty vyzvat somálské politiky ke schválení zákona, který umožní pachatele praktiky trestně stíhat. Snahy o prosazení takového zákona v minulosti selhaly navzdory tomu, že somálská ústava ženskou obřízku zakazuje. V zemi nicméně existuje zákon, který trestá násilí a právě na základě této normy by podle aktivistů mohly být v současné chvíli řešeny takové případy.

Mnoho Somálců věří, že ženská obřízka je důležitou kulturní a náboženskou tradicí, přestože se o ní v koránu nepíše. Generální prokurátor proto vyzval i náboženské vůdce, aby se proti praxi postavili v televizi a rozhlasu.

Po celém světě je podle Světové zdravotnické organizace postiženo v důsledku ženské obřízky nejméně 200 milionů žen.

Mrzačení ženských pohlavních orgánů zahrnuje odstranění a často nenávratné poškození části vnějších pohlavních orgánů. Mezinárodní společenství praktiku označuje za porušování lidských práv. OSN si dala za cíl praktiku do roku zcela 2030 vymýtit.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video