Rodney King pózuje v New Yorku po autogramiádě své knihy (24. dubna 2012). | foto: Reuters

Zemřel Rodney King. Muž, který stál u počátku losangeleských nepokojů

  • 182
Kalifornská policie oznámila, že v neděli ráno našla mrtvého Rodneyho Kinga. Muže, který stál na počátku obrovských nepokojů v Los Angeles z kraje devadesátých let, objevili mrtvého v bazénu. Ačkoliv začali policisté Kinga oživovat, nedokázali ho již zachránit.

Rodneyho Kinga našla v bazénu utopeného jeho snoubenka ve městě Rialto, asi osmdesát kilometrů na východ od Los Angeles, jak sdělila tamní policie. V době smrti mu bylo sedmačtyřicet let. Podle prvního ohledání nenašli policisté z Rialta žádné znaky cizího zavinění, napsala agentura Reuters.

Rodney King se v devadesátých letech dostal do povědomí veřejnosti jako oběť policejní brutality. 2. března 1991 bylo jeho auto zastaveno policejní hlídkou po krátké honičce městem pro příliš rychlou jízdu. King sedící za volantem na rozdíl od svých spolujezdců odmítal vyjít z auta. Policie ho donutila vystoupit až pod výhružkou střelby. Zdálo se jí totiž, že sahá pro zbraň.

Na Kinga se losangaleská policie následně vrhla a velice surově ho zmlátila obušky. Jak ukázala pozdější lékařská zpráva, utrpěl King během dvou minut vážná zranění, jedenáct zlomenin lebky, poškození mozku a ledvin.

Tamní jednotky byly v té době známy neobyčejnou brutalitou, kterou uplatňovaly zejména vůči menšinám. Jednomu z přihlížejících se ale zákrok podařilo natočit na video.

Jeho následné zveřejnění zdvihlo vlnu nevole, která donutila úřady zahájit soudní řízení se skupinou policistů. Soud je však 29. dubna 1992 obvinění zprostil. To rozpoutalo v ulicích Los Angeles doslova peklo. Ještě ten den propukly nepokoje v jižní části centra Los Angeles, obývané převážně černochy a Hispánci.

Výtržnosti páchaly tisíce nespokojených lidí

Tisíce lidí nespokojených s verdiktem soudu páchaly výtržnosti. Mladí černoši zastavovali automobily a napadali řidiče, rabovali obchody a zakládali požáry. První obětí byl běloch, kterého vytáhli výtržníci z jeho náklaďáku a způsobili mu těžká zranění.

Maso čtyř barev

Fotografie z nepokojů v Los Angeles v 90. letech

Nebyl to boj černochů proti bělochům jako v 60. letech.

Nepokoje se přelily i do bohaté čtvrti Beverly Hills, tehdejší starosta Los Angeles Tom Bradley vyhlásil dokonce výjimečný stav.

 Situaci se podařilo uklidnit až poté, co tehdejší prezident George Bush vyslal do Los Angeles čtyři a půl tisíce vojáků a šest tisíc příslušníků Národní gardy. Nepokoje si v roce 1992 vyžádaly padesát osm mrtvých, 2 400 zraněných a škodu v hodnotě více než jedné miliardy amerických dolarů.

V roce 1993 soud rozhodoval znova o čtyřech policistech z Los Angeles. Tentokrát porota rozhodla, že dva z nich jsou vinni z porušení občanských práv Rodneyho Kinga. Byli odsouzeni k třiceti měsícům vězení. King získal odškodné ve výši 3,8 milionu dolarů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue