S mrtvým se přišel rozloučit i indonéský prezident Susilo Bambang Yudhoyono a Suhartovy dcery.

S mrtvým se přišel rozloučit i indonéský prezident Susilo Bambang Yudhoyono a Suhartovy dcery. | foto: Setpress-Abror Rizky, Reuters

Zemřel někdejší indonéský diktátor Suharto

  • 4
Bývalý indonéský diktátor Suharto zemřel. Bylo mu 86 let. Suharto, který vládl Indonésii tři desetiletí, byl těžce nemocen a v posledních letech se opakovaně léčil v nemocnici. Naposledy byl hospitalizován počátkem ledna s problémy plic, srdce a ledvin provázenými záněty.

Lékařům se později podařilo infekci zlikvidovat a tvrdili, že se Suharto uzdravuje, i když zůstával na jednotce intenzivní péče. Dnes ale přišla z Jakarty zpráva, že se jeho stav prudce zhoršil a že pacient upadl do kómatu. Podle policie zemřel po 13. hodině místního času (7:00 SEČ).

"Otec se vrátil k Bohu. Měl-li nějaké chyby, prosím, odpusťte mu je," řekla krátce po otcově úmrtí novinářům jedna ze Suhartových dcer.

Indonésie se během Suhartova pobytu v nemocnici bez skrupulí připravovala na jeho smrt. Armáda uvolnila pět letadel pro přesun rakve a příbuzných do centra ostrova Jáva, kde má být Suharto pohřben. Okolí rodinného hrobu u města Solo prošlo důkladným úklidem a do jeho blízkosti se přesunuly vojenské jednotky.

Ukradené miliardy a statisíce mrtvých
Suharto odstoupil z prezidentské funkce v roce 1998 pod tlakem masových protestů v době hluboké ekonomické a sociální krize v zemi. Pak byl obžalován z korupce a zpronevěry částky pohybující se v přepočtu kolem deseti miliard korun. Peníze údajně prostřednictvím charitativních nadací převedl na přátele a příbuzné.

Exdiktátor Suharto v květnu 2005.V roce 2000 soud řízení zastavil s odůvodněním, že proces není možný kvůli Suhartovu zdravotnímu stavu. Loni na něj byla podána civilní žaloba žádající 1,54 miliardy amerických dolarů náhrady za škody a za zpronevěru státních fondů během doby jeho vládnutí.

Historici odhadují, že v době Suhartova nástupu k moci ve druhé polovině 60. let bylo zlikvidováno 800 tisíc příznivců komunismu. Indonéská armáda pak také při zásazích proti hnutím nezávislosti na Východním Timoru a v provinciích Aceh a Papua zabila na 300 tisíc lidí.

Mafiánský kmotr, nebo otec rozvoje?
Podle odborníků za sebou Suharto zanechal bezohlednou armádu, poškozenou ekonomiku, vykleštěný politický systém a nefungující národní instituce.

"Vládl Indonésii jako mafiánský kmotr. Rozhodoval o všem, byl zárukou bezpečnosti, šlo přes něj veškeré podnikání, zničil všechno, parlament, soudní systém i inteligenci a z armády a policie učinil instituce sloužící jeho vlastnímu prospěchu," řekl o Suhartovi profesor Jeffrey Winters ze Severozápadní chicagské univerzity.

Bývalý předseda singapurské vlády Lee Kuan Yew prohlásil, že za Suharta se sice v Indonésii rozmohla korupce, ale zároveň v té době Indonésie poznala "ekonomický růst a skutečný pokrok".

Také někteří Indonésané na Suharta vzpomínají v dobrém a se steskem. Pamatují na dobu, kdy byla Indonésie považovaná za jednoho z asijských tygrů, a o Suhartovi hovoří jako o otci rozvoje.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video