Mluvčí IS abú Muhammad Adnání na snímku z roku 2012. Adnání zemřel v syrském...

Mluvčí IS abú Muhammad Adnání na snímku z roku 2012. Adnání zemřel v syrském Aleppu (30. srpna 2016). | foto: Profimedia.cz

V Sýrii zemřel mluvčí IS Adnání, hlavní propagandista organizace

  • 78
V syrském Aleppu zahynul vysoce postavený velitel a mluvčí Islámského státu abú Muhammad Adnání. V úterý o tom informovala americká monitorovací služba SITE s odvoláním na agenturu Amak napojenou na islamisty. Adnání měl podle expertů velmi blízko k vůdci teroristické organizace abú Bakru Bagdádímu, působil i jako jeho poradce.

Agentura Amak uvedla, že se Adnání stal „mučedníkem“. Byl zabit, když „dohlížel na operace s cílem odvrátit vojenskou kampaň proti Aleppu“. Další podrobnosti agentura neoznámila, uvedla pouze, že jeho smrt bude pomstěna.

Ve středu o smrti Adnáního informoval také Kreml. Uvedl, že vlivný člen Islámského státu zemřel při náletu ruských stíhacích letounů. Adnání byl podle Moskvy jedním ze čtyřicítky islamistů, které zabily ruské stíhačky Su-34 v provincii Aleppo. Jeho smrt prý Rusko prověřilo „prostřednictvím několika zpravodajských kanálů“.

Média přitom v úterý uváděla, že v místě provedly nálet americké stroje. „Nemáme žádnou informaci, která by podpořila tvrzení Ruska, že proti Adnánímu rovněž provedlo úder,“ uvedl reakci na ruské prohlášení mluvčí Pentagonu Peter Cook. Takové údaje nemá ani Bílý dům. Nejmenovaný představitel ministerstva obrany dle Reuters označil ruské nárokování za vtip.

Islámský stát

Agentura Amak ovšem v úterý informovala, že Adnání zahynul během náletu, který pravděpodobně provedly americké stroje. Spojené státy posléze potvrdily, že jimi vedená mezinárodní koalice podnikla letecké údery ve městě Al-Báb v provincii Halab, jejichž terčem byl vysoce postavený představitel Islámského státu. Zabití Adnáního ale mluvčí ministerstva obrany Peter Cook nepotvrdil s tím, že výsledky náletů jsou předmětem dalšího vyhodnocování.

Islamisté ovládají oblast provincie Aleppo, nicméně nikoli samotné velkoměsto, kde bojují syrští rebelové proti vládním jednotkám, poznamenala agentura Reuters.

Islámský stát zveřejnil v minulosti množství zvukových nahrávek, na kterých Adnání promlouvá ke svým stoupencům a vyzývá je k dalším útokům. Například letos radikály nabádal k rozsáhlým útokům během postního měsíce ramadánu, také je vyzýval, aby útočili v západních zemích.

Možný nástupce Bagdádího

Asi osmatřicetiletý Adnání pocházel ze syrské provincie Idlib a v minulosti bojoval v Iráku v řadách teroristické sítě al-Káida. Před deseti lety byl v zajetí amerických vojáků v Iráku, v posledních letech byl řazen k hlavním propagandistům Islámského státu (IS). Spojené státy loni vypsaly odměnu pět milionů dolarů (121 milionů korun) za informace vedoucí k jeho dopadení.

Již letos v lednu se objevily informace, že Adnání byl v bojích zraněn. Znalec IS William McCants z centra Brookings tehdy uvedl, že ztráta Adnáního by byla velkou ztrátou pro vůdce IS abú Bakra Bagdádího. „Uvažovalo se totiž o něm jako o možném nástupci Bagdádího,“ řekl McCants. Adnání byl jedním z nejdéle sloužících představitelů IS.

Radikálové z IS zaznamenali v uplynulých týdnech množství porážek, mimo jiné právě v syrské provincii Aleppo, kde turecké jednotky a syrští povstalci vyhnali IS z příhraničního města Džarábulus (více čtěte zde). V Iráku zase radikálové přišli o své bašty Fallúdžu a Ramádí v provincii Anbár. V posledních měsících se irácká armáda připravuje na dobytí druhého největšího iráckého města Mosul.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video