Ve věku 89 let zemřel novozélandský horolezec George Lowe. | foto: koláž iDNES.cz

Zemřel horolezec, který pomáhal Hillarymu dobýt Mount Everest

  • 5
Novozélanďan George Lowe, poslední člen expedice, v jejímž rámci Edmund Hillary a nepálský Šerpa Tenzing Norkej pokořili Mount Everest, zemřel. Bylo mu 89 let, oznámily to tiskové agentury.

Lowe zemřel v domě s pečovatelskou službou v britském městě Ripley ve středu. Hillaryho syn Peter novinářům řekl, že Loweova smrt znamená konec jedné éry.

Horolezci Edmund Hillary (vlevo) a George Lowe po úspěšné expedici na nejvyšší horu světa Mt. Everest. (8. srpna 1953)

"George byl jedním z nejlepších horolezců té expedice z roku 1953," citovala ho agentura AFP. "Byl skutečně jedním z nejbližších přátel mého otce, pořád se spolu smáli. Měli mezi sebou dlouhodobé přátelství a úžasné horolezecké partnerství," dodal.

Expedice si vysloužila celosvětovou pozornost, když Hillary a Šerpa Tenzing Norkej vystoupali 29. května 1953 na vrchol nejvyšší hory světa, která horolezcům po celá desetiletí odolávala. Od té doby na Mount Everest vyšplhalo více než čtyři tisíce horolezců, téměř 250 lidí na něm zahynulo.

Hillary zemřel v roce 2008 ve věku 88 let, Šerpa Norkej v roce 1986 ve věku 71 let.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video