Pod Egejským mořem se třásla země, na Lesbu zemřela žena

  • 9
Řecko i Turecko zasáhlo v pondělí odpoledne citelné zemětřesení, které přesáhlo šestý stupeň intenzity. Epicentrum leželo mezi východořeckým ostrovem Lesbos, kde se zranilo nejméně deset lidí a jedna žena zemřela, a severozápadním tureckým pobřežím. Pocítili ho však i obyvatelé největšího tureckého města Istanbulu a řecké metropole Atén.

Podle webu Greek Reporter bylo epicentrum zemětřesení jihozápadně od hlavního města ostrova Lesbos Mytiléna. V obydlených oblastech blízko epicentra vyvolaly otřesy mezi obyvateli mírnou paniku.

Řecké televize uvádí, že nejvíce bylo zasažené město Plomari na Lesbu, které leží jen 14 kilometrů od epicentra. Sesuvy půdy obec odřízly od okolí. Poničené jsou některé budovy, zraněno bylo deset lidí. Jedinou obětí je sedmapadesátiletá žena, která byla zavalena v troskách svého domu. Přivolaní záchranáři ji po několikahodinovém úsilí vytáhli mrtvou, uvedl to web řeckého listu To Vima. Ministerstvo zahraničí kontaktovalo prostřednictvím aplikace DROZD české občany, kteří se v této databázi registrovali - evidováno jich bylo 217. „Obeslali jsme je s informací, že došlo k zemětřesení, že existuje riziko následných otřesů a že v případě nouze se mohou obracet na naši ambasádu v Aténách,“ uvedla pro ČTK mluvčí českého ministerstva zahraničí Irena Valentová. Nikdo z českých občanů zatím o pomoc nežádal.

Podle Terezy Pickové z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Lesbos v rámci Řecka neplatí za hlavní cílovou oblast. Na ostrov z České republiky ani nelétá žádné charterové spojení. „Zájezdy na ostrov Lesbos byly v nabídkách českých cestovních kanceláří určitou dobu zastoupeny, nyní se však jedná o okrajovou záležitost - nabídka se skutečně pohybuje v řádu jednotek cestovních kanceláří,“ uvedla. Řecko je přesto jednou z nejoblíbenější destinací českých turistů, v roce 2016 jich tam zavítalo přes 250 tisíc. Nejčastěji navštěvují západní ostrovy - Kréta, Zakynthos, Korfu, Rhodos, Kos a pevninská část Chalkidiki.

V případě Turecka se otřesy dotkly turistického letoviska Izmir a jeho okolí. „Epicentrum bylo mimo město, ve městě je klid, nejsou hlášené žádné větší škody,“ doplnila Valentová.

Podle řeckého seizmologického ústavu měly otřesy o síle 6,1 stupně epicentrum 36 kilometrů jižně od Lesbu a 10 kilometrů pod mořským dnem. O několik minut později následovalo slabší zemětřesení o síle 4,5 stupně.

Evropské středomořské seizmologické centrum (EMSC) stanovilo intenzitu prvních otřesů na 6,3 stupně, 84 kilometrů severozápadně od západotureckého města Izmir.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue