Po zemětřesení a tsunami přišel výbuch sopky. Trápení Sulawesi nekončí

  • 9
Více než 1400 obětí si už vyžádalo ničivé zemětřesení a tsunami, které v pátek zasáhlo indonéský ostrov Sulawesi. Aby toho nebylo málo, na ostrově také vybuchla sopka Soputan. Vulkán vychrlil oblak popela do výšky 6000 metrů a úřady vydaly varování pro leteckou dopravu.

Sopečný popílek totiž představuje nebezpečí pro letecké motory. Kolem sopky byl vymezen čtyřkilometrový okruh, kterému by se lidé měli vyhýbat. Žádné evakuace ale zatím nebyly nařízeny.

Vulkán Soputan, který tyčí do výšky 1784 metrů, se nachází v severní části ostrova Sulawesi, jehož střední oblast zdevastovalo v pátek zemětřesení a přívalová vlna cunami.

Vulkanolog Kasbani, který působí ve vládním úřadu, uvedl, že erupci sopky mohly vyvolat otřesy půdy o síle 7,5 stupně, které Sulawesi minulý týden zasáhly. „Je možné, že zemětřesení spustilo erupci. Přímá souvislost obou jevů ale ještě není jasná, protože aktivita sopky Soputan od srpna i tak stoupala,“ prohlásil Kasbani.

V Indonésii se nachází nejvíce činných vulkánů na světě, jelikož souostroví leží na tichomořském ohnivém prstenci, který se táhne od Severní Ameriky přes Japonsko až k jihovýchodní Asii a je známý svou čilou seizmickou a sopečnou činností.

Bilance pátečního zemětřesení a tsunami na ostrově Sulawesi se zvýšila na 1407 mrtvých. Informoval o tom mluvčí indonéského úřadu pro řešení katastrof Sutopo Purwo Nugroho. Úřad doposud hovořil o 1234 obětech. Výrazně vzrostl také počet vážně zraněných lidí, kterých je podle nové bilance 2500.

Páteční zemětřesení o síle 7,5 stupně vyvolalo přívalovou vlnu, která v jistých lokalitách dosáhla šesti metrů a smetla pobřežní oblasti. Téměř všechny oběti pocházejí z města Palu, kde žije 380 000 lidí.

Bilance obětí stále není konečná

Předpokládá se, že množství mrtvých dále poroste, protože řada těl je stále ukryta pod troskami, především v okrese Sigi a ve čtvrti Balaroa, která je součástí města Palu. Prezident Joko Widodo, který Palu navštívil, prohlásil, že jen pod sutinami zříceného hotelu Roa Roa je pohřbeno 30 lidí. Po pohřešovaných dál pátrají záchranáři.

Humanitární podporu nabídlo Indonésii více než 25 zemí. Úřad OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (UNOCHA) uvedl, že v postižených oblastech potřebuje množství lidí provizorní přístřešky, pitnou vodu, potraviny, palivo a lékařskou pomoc. „Hlavní problém je voda, protože většina infrastruktury byla poničena,“ řekl mluvčí OSN Farhan Haq.

Ve městě Palu přistálo sedm nákladních letadel s pomocí. Když do jedné ze čtvrtí města přijelo nákladní auto naložené zásobami, lidé ho vítali hlasitým jásotem, potleskem a vztyčenými palci. „Jsem tak šťastný. Tři dny jsem nejedl,“ prohlásil 63letý místní obyvatel Heruwanto s krabicí instantních nudlí v ruce.

Do odlehlejších oblastí ale zatím pomoc nedorazila žádná. Problém představují mimo jiné stržené mosty a neprůjezdné silnice, které buď zemětřesení rozbilo, nebo je zavalily trosky. Čím dál víc obyvatel se proto uchyluje k rabování obchodů, napsala agentura AP.

Šéf indonéské armády Hadi Tjahjanto oznámil, že každé nákladní auto s pomocí bude doprovázet jeden ozbrojený voják a jeden ozbrojený policista. Vojáci budou vysláni také k ostraze tržišť, letišť a skladišť paliva.

Česko pošle deset miliónů korun na humanitární pomoc

České ministerstvo zahraničí počítá s tím, že česká pomoc s rekonstrukcí postižených oblastí bude dlouhodobého rázu a plánuje se i na příští rok. Náměstek ministra zahraničí Tomáš Petříček řekl, že finanční pomoc je nejrychlejší varianta, protože dopravování materiální pomoci na vzdálená místa snižuje efektivitu rychlé pomoci.

České velvyslanectví v Jakartě specifikuje formu pomoci s indonéským ministerstvem zahraničí, které uvádí též potřebu stanů, mobilních úpraven pitné vody, generátorů, polních nemocnic a menších letadel s možností přistávání na katastrofou zkrácené přistávací dráze v Pali.

Český občan, který byl přímo zasažen vlnou tsunami a nacházel se v postižené oblasti, je v pořádku a byl letecky evakuován do města Makasaru mimo oblast zasaženou tsunami.

Veřejnou sbírku na pomoc obětem otevřela organizace ADRA

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video