Kostel v Christchurchu poničený zemětřesením (2. března 2011)

Kostel v Christchurchu poničený zemětřesením (2. března 2011) | foto: AP

Christchurch vzdal naději, v troskách zemětřesení už hledá jen těla

  • 5
Naděje rodin lidí pohřešovaných od zemětřesení v novozélandském Christchurchu zcela pohasla. Záchranáři po devíti dnech ukončili pátrání po přeživších a budou se soustředit na odklízení trosek a vyprošťování těl obětí. Ve zborcených domech jich zůstávají desítky.

Šéf civilní obrany v druhém největším městě Nového Zélandu John Hamilton připomněl, že se od středy minulého týdne nepodařilo najít nikoho živého. "Je skutečností, že neexistuje šance, že by kdokoliv mohl takhle dlouho přežít, uvedl.

Pohřeb devítiměšíčního chlapce, který zemřel při zemětřesení v Christchurchi (2. března 2011)

Záchranáři se teď zaměří jen na hledání těl obětí. Policejní důstojník Dave Cliff ale varoval, že ani to se jim nemusí zcela dařit, některá těla se prostě nepovede ze zřícených budov vyprostit.

Záchranáři doposud vytáhli z trosek 161 těl, ale policie odhaduje, že konečný počet mrtvých se vyšplhá až na 240.

Úřady mezitím jmenovaly první zahraniční oběti, jsou jimi dva mladí izraelští turisté. Zbývá ale stále identifikovat množství zahraničních studentů, hlavně z Japonska, Číny či Thajska, kteří se v Christchurchu učili angličtině, podotkla BBC na svém webu.

Zemětřesení o síle 6,3 stupně Richtera udeřilo v druhém největším novozélandském městě a jeho okolí 22. února kolem poledne místního času. Úřady hlásí kromě desítek mrtvých asi 2 500 zraněných, z nichž 160 je ve vážném stavu. Materiální škody se odhadují na 15  miliard dolarů, tedy asi 270 miliard korun (více o zemětřesení čtěte zde).

Christchurch

Christchurch


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video