Klimatické změny jsou jedním z hlavních bodů summitu

Klimatické změny jsou jedním z hlavních bodů summitu | foto: Reuters

Země G8 sníží emise na polovinu, dohodly se v Japonsku

  • 18
Představitelé nejvyspělejších států světa, takzvané G8, se shodli na plánu, že do roku 2050 sníží emise skleníkových plynů o padesát procent. Po celonočních jednáních ohlásil dohodu japonský premiér Yasuo Fukuda. V případě USA je to vůbec poprvé, co se zavázaly k omezení emisí.

Země G8 se shodly, že budou v dalších letech spolupracovat s dalšími zhruba dvěma sty zeměmi. Cílem je snížit globální emise skleníkových plynů na poloviční úroveň.

"Jsme rozhodnuti předejít nejvážnějším důsledkům klimatických změn a stabilizovat koncentrace skleníkových plynů v ovzduší," píše se ve společném prohlášení.

Podle zemí G8 to bude vyžadovat stanovení střednědobých cílů a vypracování plánů pro jednotlivé státy, jak záměr naplnit.

Plán byl na stole už na loňském summitu v německém Heiligendammu. Státy ale tehdy pouze deklarovaly, že škrty emisí zváží, a odmítly se zavázat ke střednědobým cílům.

Pro dohodu byly především evropští členové G8. "S výsledky G8 v oblasti klimatických změn jsme velmi spokojeni. Pro EU to znamená, že lze tento summit pokládat za úspěšný," prohlásil předseda Evropské komise José Manuel Barroso.

Spojené státy se naopak staví ke snižování emisí váhavě. Prezident Bush sice přijel na summit s tím, že bude v otázkách politiky klimatu "konstruktivní", ale pokud se ke snižování emisí nepřihlásí také Čína a Indie, velké ústupky se od USA čekat nedají.

Osm velkých rozvojových zemí včetně dvou asijských velmocí se k dohodě vyjádří ve středu. Vyspělé země se je budou pokoušet získat příslibem peněz a technologií.

Pochybný výsledek
Přestože země G8 prezentují dnešní společné stanovisko jako zlomové, vrší se kolem něho určité pochybnosti.

Kritici si všímají vágně formulované dohody a absence kvantitativně vyjádřených střednědobých cílů. To vyhovuje spíš USA, které je chtějí zhruba do roku 2020 udržovat na stejné úrovni a až poté začít snižovat.

Nejasnosti panují kolem toho, z jakého základu se bude oněch 50 % počítat. Premiér Fukuda sice nejprve vycházel z roku 1990, ale poté se opravil a řekl, že půjde o "současné míry".

Washington Post uvedly, že závažnost dnešní dohody je sporná také vzhledem k tomu, že příští rok se bude vyjednávat smlouva v Kodani, která nahradí Kjótský protokol, jenž vyprší v roce 2012. Některé země navíc čekají, že po odchodu George W. Bushe z Bílého domu bude s jeho nástupcem lepší domluva.

Summit G8 v Japonsku (Silvio Berlusconi, George W. Bush a Yasuo Fukuda


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video