Prezident Miloš Zeman s manželkou na návštěvě u papeže Františka (24. dubna...

Prezident Miloš Zeman s manželkou na návštěvě u papeže Františka (24. dubna 2015) | foto: Josef Kopecký, iDNES.cz

Zeman se sešel s papežem, Forejta představil jako možného velvyslance

  • 383
Vatikán (od zpravodaje iDNES.cz) - Prezident Miloš Zeman se ve Vatikánu sešel s papežem Františkem. Pozdravili se anglicky, při setkání pak mluvili s tlumočníky. „Je to pro mě velká radost se s vámi sejít,“ řekl hlavě katolické církve český prezident. Jako osobní dar mu přivezl čtyři aktovky v liturgických barvách - zelené, bílé, červené a fialové.

Dostal také příležitost mu osobně říci, že sleduje jeho kroky a že mnohé z nich ho těší, neboť se podle Zemana shodují s jeho životními postoji a názory. To také papeži ještě před cestou do Vatikánu napsal.

Papež před pár dny ve Vatikánu uvedl, že církev musí mluvit o Bohu mnohem přístupnějším způsobem a že její důvěryhodnost závisí na větším milosrdenství. Vyzval věřící po celém světě, aby převzali část zodpovědnosti za chudé a utlačované.

Specifický osobní dar od českého prezidenta vysvětloval novinářům šéf hradního protokolu Jindřich Forejt. „Papež František s sebou aktovku nosí stále, nikdy ji neodkládá, nedává ji svému tajemníkovi,“ vysvětlil Forejt.

Právě Forejta prezident Zeman představil papeži Františkovi jako „nejdůležitějšího, hluboce věřícího člověka a, doufám, že budoucího velvyslance ve Vatikánu“.

Prezident tak poprvé potvrdil, že jeho protokolář je kandidátem na tento post. „Potěšilo mě to,“ reagoval pro iDNES.cz šéf hradního protokolu.

Zeman papeži daroval i kopii Jezulátka

Zeman, který do Apoštolského paláce zamířil hned po příletu na římské letiště Ciampino, papeži jako dárek přivezl také kopii sošky Pražské Jezulátko, jejíž originál je v pražském chrámu Panny Marie Vítězné na Malé Straně. Pražské Jezulátko je velmi populární zejména v hispánském světě, odkud je i papež, argentinský rodák.

Setkání prezidenta Miloše Zemana a papeže Františka (24. dubna 2015)

Od papeže dostal český prezident na oplátku pero. „Slibuji, že s ním nevyhlásím válku,“ vtipkoval Zeman.

Na cestu za Svatým otcem se český prezident vypravil přesně pětadvacet let po návštěvě bývalého papeže Jana Pavla II. v České republice, který v dubnu 1990 celebroval mši svatou na Velehradě.

Zeman tak pokračuje v tradici setkávání českých prezidentů s hlavou římskokatolické církve. Václav Havel se potkal s Janem Pavlem II., s jeho nástupcem Benediktem XVI. exprezident Václav Klaus.

Spolu s prezidentem zamířili na oficiální návštěvu do Vatikánu také jeho manželka Ivana, kardinál Dominik Duka, olomoucký arcibiskup Jan Graubner či opat strahovského kláštera Michael Pojezdný.

Dar z Velehradu: Váza naplněná kamínky symbolizující modlitby

K audienci k papeži zamířili také dva studenti Stojanova gymnázia ve Velehradu.

„Chceme Svatému otci do Říma přinést kousek Velehradu,“ vysvětlil šéf hradního protokolu a kandidát na nového velvyslance ve Vatikánu Jindřich Forejt, proč byl na palubě prezidentského speciálu do Říma i pěvecký sbor Stojanova gymnázia Velehrad. Tento nápad se zrodil, když nevyšla idea dostat Františka do České republiky u příležitosti 1 150. výročí příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu.

„Předáme Svatému otci vázu naplněnou kamínky. Každý z nich představuje modlitbu za oběti v Iráku i jinde ve světě,“ řekla iDNES.cz šestnáctiletá Magdalena Krchňavá z Buchlovic, která na audienci k papeži zamířila spolu s osmnáctiletým Denisem Janoškem z Hodonína. Janošek Františkovi přednesl v angličtině poděkování, které si pro něj s kolegyní připravili.

Šestnáctiletá Magdalena Krchňavá z Buchlovic, studentka Stojanova gymnázia ve Velehradě, s darem pro Svatého otce, vázou naplněnou kamínky symbolizující modlitby.

Hospice vysvobodí lidi ze ztráty lidské důstojnosti, řekl Zeman

Zeman s sebou ke Svatému otci přivezl také základní kameny hospice v Hradci Králové a domova pro seniory s hospicovou péčí v Újezdu u Brna. Přivezl je proto, aby jim papež požehnal. „Spolu s těmito kameny s sebou odvážím také osudy řady lidí, kteří budou vysvobozeni ze ztráty lidské důstojnosti,“ řekl Zeman.

Součástí prezidentovy jednodenní návštěvy byla návštěva Baziliky sv. Petra, položení květin ke hrobu Jana Pavla II. a Josefa kardinála Berana a návštěva české papežské koleje Nepomucenum a setkání se studenty a jejich rodiči.

U oltáře sv. Václava pronesl kardinál Duka modlitbu za český národ a Otčenáš. Sbor studentů z gymnázia na Velehradu zazpíval chorál sv. Václave a českou hymnu. Slova písně Kde domov můj zpíval i prezident Zeman.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue