Vědci nalezli pozůstatky miliony let starých želv velkých jako automobil

  • 16
Paleontologové v Jižní Americe objevili fosilie sladkovodních želv, které tu žily před třinácti až sedmi miliony lety. Plazi tu mohli dorůstat délky až čtyř metrů a vážili přes jednu tunu. Právě velikost těmto želvám poskytovala ochranu před dalšími zvířaty, která v mokřadech žila.

Průzkum vědci prováděli v Kolumbii a Venezuele. Přestože fosílie těchto želv velkých jako osobní auto paleontologové objevili už v 70. letech minulého století, nový nález dopomůže k lepšímu porozumění tomu, jak tato zvířata žila.

Želva dosahovala délky až čtyř metrů a vážila okolo 1,25 tuny. Co do velikosti ji předčí pouze zástupci rodu archelon, kteří měli téměř dvojnásobnou hmotnost a žili zhruba před 70 miliony lety.

„Stupendemys geographicus byly obrovské a těžké želvy. Pokud započítáme hlavu, krk, krunýř a končetiny, největší zástupci tohoto druhu se co do velikosti a délky vyrovnali běžnému sedanu,“ uvedl vedoucí vědeckého týmu, paleontolog Edwin Cadena.

I přes svou velikost nebyly želvy pouze masožravci. „Stravovaly se rozmanitě, jedly malá zvířata – ryby, kajmany, hady i měkkýše či vegetaci, hlavně ovoce a semena,“ dodává Caden, podle něhož stavba těla želvy naznačuje, že zvířata žila převážně na dně velkých řek a jezer.

Velikost želvám pomáhala ubránit se dalším ohromným plazům, kteří v tehdejších mokřadech žili, včetně jedenáctimetrového kajmana. Jedna z želvích fosílií byla dokonce nalezena s pěticentimetrovým zubem zaraženým v krunýři.

Hluboké šrámy na krunýřích si však mohli při boji o teritorium či samičky navzájem způsobit i želví samci. V přední části krunýře měli totiž dva velké špičaté výrůstky, které pravděpodobně používali při boji.

O objevu ve středu v odborném časopise Science Advances informovali vědci z univerzity v kolumbijské Bogotě. Fosílie nalezli v poušti Tatacoa a v okolí města Urumaco na severu Venezuely, které je významným paleontologickým nalezištěm.

Druh stupendemys geographicus zde obýval rozsáhlé mokřady, které zabíraly velkou část Kolumbie, Venezuely, Brazílie a Peru v době, kdy ještě neexistovaly řeky Amazonka ani Orinoko.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video