Margaret Thatcherová proslula výbornou pamětí. O tu ale nyní přichází.

Margaret Thatcherová proslula výbornou pamětí. O tu ale nyní přichází. | foto: Sang Tan, AP Photo, ČTK

„Železná lady“ Margaret Thatcherová svádí těžký boj s demencí

  • 185
Bývalá britská premiérka Margaret Thatcherová, jíž i díky jejímu chladnokrevnému uvažování přezdívali Železná lady, v posledních letech stále více podléhá nemoci, která je pravým opakem jasného úsudku: stařecké demenci. O jejím těžkém boji s touto chorobou nyní poprvé podala svědectví osoba nejpovolanější – její dcera.

Ve své nové knize, z níž včera začal uveřejňovat úryvky list Mail On Sunday, se Carol Thatcherová svěřila, že poprvé zaregistrovala matčiny výpadky paměti během oběda v roce 2000. "Málem jsem tenkrát spadla ze židle," svěřila se.

Při diskusi o válce v bývalé Jugoslávii si tehdy matka spletla Bosnu a Falklandské ostrovy. O ně Británie právě pod vedením Thatcherové, premiérky z let 1979–1990, svedla v roce 1982 válku s Argentinou.

"Bylo jí tehdy 75 let, ale já jsem si vždycky myslela, že je nestárnoucí a nezničitelná," napsala Carol Thatcherová ve své knize.

Pro ni byla ztráta paměti matky o to překvapivější, že dnešní baronka (královnou Alžbětou II. byla přijata do šlechtického stavu a nyní je členkou Sněmovny lordů) měla podle jejích vzpomínek "vždy paměť jak webová stránka".

Carol Thatcherová poté uvádí další detaily zhoršující se paměti matky. "Předtím jste jí nikdy nemuseli něco říkat dvakrát, protože si všechny informace uložila do své nepřekonatelné paměti. A najednou začala pokládat stejné otázky znovu a znovu."

Nejtěžší období nastalo podle Carol Thatcherové poté, co v roce 2003 zemřel barončin manžel, sir Denis. "Nedokázala si zapamatovat, že přišla o manžela, s nímž žila přes 50 let. Musela jsem jí tu hroznou zprávu říkat znovu a znovu. A vždy se na mě velice smutně podívala a řekla mi: Ach."


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Britská královská rodina

Video