Věra Jourová

Věra Jourová | foto: Archiv

Eurokomisařka Jourová je mezi 100 nejvlivnějšími osobnostmi časopisu Time

  • 221
Česká eurokomisařka Věra Jourová, která má na starosti agendu spravedlnosti, ochrany spotřebitelů a otázky rovnosti pohlaví, je zařazena do žebříčku 100 nejvlivnějších osobností časopisu Time. Po jejím boku stojí například zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg, Rami Malek, který ztvárnil Freddieho Mercuryho nebo italský politik Matteo Salvini.

„Děkuji časopisu Time za zařazení do žebříčku. Považuji to za uznání práce mnoha lidí v Evropské komisi a rostoucí úlohy Evropské unie pokud jde o formování globální reakce na technologickou revoluci,“ napsala eurokomisařka Věra Jourová na svém twitterovém účtu.

17.dubna 2019 v 16:12, příspěvek archivován: 17.dubna 2019 v 16:17

Thank you @TIME for including me on your #TIME100 list. I see it as recognition of the work of many people at @EU_Commission and of the growing role of the EU when it comes to shaping a global response to the tech revolution. https://t.co/QdOUlHwli4

Časopis Time vydává žebříček 100 nejvlivnějších osobností od roku 2004. Osobnosti dělí do několika kategorií - průkopníci, lídři, umělci, ikony a titáni. Věra Jourová je zařazena do kategorie titánů. Po jejím boku stojí například filmař Ryan Murphy, fotbalistka Alex Morganová, golfista Tiger Woods nebo zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg, kterému Jourová ztížila práci nařízením GDPR na ochranu soukromí uživatelů internetu. 

Jourová k zařazení pro server iHNED.cz uvedla, že podle jejího názoru redaktoři časopisu Time ocenili především to, že dokázala najít na kontroverzním tématu řeč i s velkými digitálními korporacemi a přispět tak k ochraně soukromí obyvatel EU. Jourovou digitální firmy i přes počáteční nesouhlas za výsledný předpis respektují a dokonce prosazují, aby se podobná legislativa zavedla i na druhé straně Atlantiku. 

Medailonek

„Poté, co v roce 2006 strávila více než měsíc v českém vězení za falešné obvinění z korupce, se Věra Jourová rozhodla ponořit do evropského práva, aby pochopila, jak by mohla být spáchána taková nespravedlnost,“ píše o Věře Jourové evropská komisařka pro hospodářskou soutěž  Margrethe Vestagerová. 

„Jako evropská komisařka pro spravedlnost, spotřebitele a rovnost žen a mužů je Jourová vedoucím hlasem pro regulaci velkých technologických společností. Díky nařízení o obecné ochraně údajů, které Jourová pomohla přijmout a zavést, mají Evropané nová a přísná práva na ochranu soukromí. Jourová nadále bojuje za to, aby ochrana dat byla každodenní realitou, a to navzdory intenzivnímu zpětnému rázu. Jourová přistupuje k tomuto obtížnému úkolu s vášní, která vychází ze základní víry: že jejím posláním je chránit Evropany. Nyní jasněji vidíme temnou stránku technologií. Jourová se ptá: Jak můžeme učinit technologie důvěryhodné, tak aby lidé neodmítali výhody, které můžou přinášet?“ píše dále. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue