Loď MS Thor Liberty kotví ve finském přístavu Kotka. (22. prosince 2011)

Loď MS Thor Liberty kotví ve finském přístavu Kotka. (22. prosince 2011) | foto: Reuters

Ze zásilky rachejtlí se vyklubala oficiální dodávka raket Patriot

  • 118
Finské policisty vystrašila na lodi, která plula z Německa do Číny, zásilka 69 raket Patriot a 160 tun výbušnin. Střely se ukrývaly v kontejnerech s označením zábavní pyrotechnika a trhavina byla špatně upevněná. Nakonec se ukázalo, že je to oficiální dodávka z Německa do Jižní Koreje.

Náklad plul na lodi MS Thor Liberty pod vlajkou ostrova Man a na svoji cestu se vydal 13. prosince z německého přístavu Emden. Ve finské Kotce se loď zastavila na dva dny, aby naložila řetězy ke kotvám.

Rakety Patriot

Raketový systém Patriot je určený k obraně před leteckými a raketovými útoky. Střely mohou dosáhnout čtyřnásobku rychlosti zvuku a mohou zasahovat cíle ve výšce až 30 kilometrů a ve vzdálenosti více než 100 kilometrů. Vyrábí ho americká firma Raytheon, která jím zásobuje pouze americká a spřátelená vojska. Jižní Korea systém používá.

Zdroj: ČTK, BBC

Plavidlo mělo podle BBC dále pokračovat do přístavu v Šanghaji a mělo naplánovanou zastávku i v Jižní Koreji. Jenže na jihu Finska si dokaři všimli, že jsou palety s výbušninou otevřené a ledabyle upevněné, upozornili proto policii.

"Rachejtle" Patriot chrání před leteckými útoky

Ta na paletách našla 160 tun nebezpečné výbušniny nitroguanidin a v kontejnerech s označením zábavní pyrotechnika 69 raket Patriot, které jsou určeny k obraně před leteckými a raketovými útoky. Loď prý neměla potřebné povolení k přepravě zbrojního materiálu.

"Samozřejmě je legální přes Finsko přepravovat zbraně a obranná zařízení, ale tento náklad měl obsahovat pyrotechniku. To je dost neobvyklé," podivovala se po nálezu kontrabandu finská ministryně vnitra Pavi Maria Rasanenová.

Šéf firmy Thorco Shipping, které loď patří, se bránil, že o podezřelém nákladu nic netuší. Policie vyslechla 32 členů ukrajinské posádky a podezřívala především kapitána a kormidelníka.

Nakonec se ukázalo, že jsou rakety oficiální zásilkou Německa do Jižní Koreje. Celní úřad v německém Oldenburgu sdělil, že vývoz zbraní povolil a dodávka byla na loď naložena v severoněmeckém Papenburgu.

Finským orgánům však zásilka nadále zůstává podezřelá, proto ji zajistily a daly vyložit na břeh. Zadržely také dva šéfy ukrajinské posádky lodi - kapitána a kormidelníka - dokud se záležitost nevysvětlí, uvedla ČTK.

Přístav Kotka leží na jihu Finska.

Přístav Kotka leží na jihu Finska.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video