Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Američané vědí, i kolik jejich prezident váží. V Německu a Rusku je to jinak

  19:12
Míra, s jakou úřady informují veřejnost o zdraví státních představitelů, se ve světě liší. Pod drobnohledem jsou američtí prezidenti, o nichž se ví, kolik váží či jaký výsledek zaznamenali na zátěžovém EKG. Naopak Rusové se o zdravotních problémech prezidenta příliš nedozví. O moc sdílnější nejsou ani v Německu, kolem zdravotního stavu českého prezidenta Miloše Zemana Hrad také často mlží.

Prezident Ruska Vladimir Putin (vlevo) a USA Joe Biden (vpravo). (16. června 2021) | foto: AP

Německo Zdraví kancléřky není veřejná věc

V Německu není zvykem zveřejňovat informace o zdravotním stavu vrcholných politiků. Kancléřku Angelu Merkelovou před dvěma lety při oficiálních příležitostech několikrát postihl nekontrolovatelný třes těla, což vyvolalo spekulace o jejím zdravotním stavu. V následujícím průzkumu veřejného mínění však 59 procent Němců uvedlo, že do zdravotního stavu předsedkyně vlády nikomu nic není.

Slovensko Kisku dohnaly srdeční problémy

Na Slovensku prezidenti podle dostupných informací žádné pravidelné zprávy o svém zdraví nepředkládají. Jejich stav ovšem, alespoň v posledních letech, není tajemstvím. Andrej Kiska otevřeně mluvil o svých potížích se srdcem, kvůli kterým nakonec také odešel z politiky. Během pěti let podstoupil tři operace a jeho stav média bedlivě sledovala. 

Stejně jako někdejšího premiéra Roberta Fica, který před pěti lety skončil v nemocnici s podezřením na infarkt a následně mu lékaři provedli dvojnásobný bypass. Mluvčí nemocnice nicméně tehdy uvedla, že Fico a jeho rodina považují informace o zdravotním stavu za „čistě soukromou záležitost“.

Současná prezidentka Zuzana Čaputová od nástupu do funkce vážnější problémy se zdravím neřešila, veřejnost však informovala třeba o tom, že se nechala očkovat proti covidu.

Polsko Duda měl koronavirus, Kaczyński mlžil

V případě Polska se situace liší státník od státníka. Zatímco prezident Andrzej Duda loni okamžitě informoval občany o tom, že se nakazil koronavirem, a omluvil se všem, se kterými se v té době setkal, zdraví předsedy vládní strany Právo a spravedlnost Jaroslawa Kaczyńského je často předmětem spekulací.

Před třemi lety se jeden z nejvýznamnějších polských politiků podrobil operaci kolene a v nemocnici nakonec strávil víc než měsíc. A když ho propustili, na veřejnosti se ukazoval velmi málo. Sám tehdy debaty o tom, že je vážně nemocný a brzy odejde z politiky, odmítl jako nesmysly.

Už o rok později však musel zrušit svůj program během kampaně před volbami do Evropského parlamentu „ze zdravotních důvodů“. Ani tehdy Polákům neupřesnil, jak na tom je.

Rakousko Prezident kuřák se skvělými plícemi

Rakouský prezident Alexander Van der Bellen o svém zdraví promluvil, ještě než v roce 2016 nastoupil do funkce. Kolem tehdy dvaasedmdesátiletého těžkého kuřáka se totiž vyrojily fámy o rakovině. Ty vyvrátil, když zveřejnil své lékařské zprávy. 

Van der Bellen k tomu podotkl, že má „skvělé plíce“ a s kouřením skoncovat nehodlá. „Jednou jsem přestal na čtyři měsíce. Ale proč se mám ve svém věku tak týrat!“ prohlásil prezident. Loni na podzim však musel do nemocnice s jiným problémem. 

Média tehdy s odkazem na vídeňskou nemocnici informovala, že Van der Bellen upadl ve svém venkovském sídle a poranil si pánev. Operace však nebyla nutná, lékaři prezidentovi jen tlumili bolest.

USA Lidé se dozví, i kolik prezident váží

V USA nejsou zdravotní kontroly pro prezidenty povinné, hlavy státu je však pravidelně podstupují a po prohlídkách zveřejňují lékařské zprávy s konstatováním, že jsou pro výkon funkce způsobilí. Zprávy, které o zdravotním stavu vydává Bílý dům, jsou značně podrobné.

Američané se z nich například dozvědí, jak si prezident vede na zátěžovém EKG, jaký má krevní tlak, kolik váží a jakou má hladinu cholesterolu. V případě, že by bylo třeba prezidenta hospitalizovat či sestavit pro jeho léčení tým odborníků, prezident by o tom rozhodoval sám. Péči si přitom hradí ze zdravotního pojištění.

Bývalý americký prezident Donald Trump onemocněl covidem-19 loni v říjnu a tři dny byl v nemocnici. Deník The New York Times později uvedl, že jeho zdravotní stav byl horší, než se tehdy uvádělo. Současný šéf Bílého domu, osmasedmdesátiletý Joe Biden letos v lednu složil přísahu jako dosud nejstarší z amerických prezidentů a jeho zdravotní stav je proto pečlivě sledován jeho oponenty i spojenci.

Velká Británie Mayová popsala boj s cukrovkou

Ve Velké Británii je zvykem informovat o zdraví předsedy vlády v případě konkrétních obtíží, nepublikují se však pravidelné zprávy, jak je to běžné u amerických prezidentů. V minulosti informoval úřad premiéra o srdečních obtížích Tonyho Blaira či o zraku Gordona Browna, který od úrazu v mládí nevidí na jedno oko. Bývalá premiérka Theresa Mayová zase otevřeně popsala svoje potíže způsobené cukrovkou.

Současný britský premiér Boris Johnson se loni v březnu nakazil covidem a kvůli těžkému průběhu onemocnění musel být převezen do nemocnice, kde strávil tři dny na jednotce intenzivní péče.

Francie Každoroční lékařská zpráva

Ve Francii zavedl pravidelné každoroční informování veřejnosti o svém zdravotním stavu až prezident François Hollande, který se k tomu zavázal ve své předvolební kampani v roce 2012. První zprávu zveřejnil krátce po svém nástupu do funkce, což učinil i jeho předchůdce Nicolas Sarkozy. Ten ale další zprávu zveřejnil až po dvou letech.

Rusko Kondice prezidenta je tajemství

V Rusku dosud trvá tradice, podle které informace o zdravotním stavu hlavy státu patří ke střeženým tajemstvím. Povinnou lékařskou kontrolu prezidentovi zákon neukládá. 

Současný prezident Vladimir Putin pečlivě dbá o svou pověst aktivního sportovce a příležitostného dobrodruha, dlouhá léta se však spekuluje o tom, že šéf Kremlu trpí závažnou chorobou.

Nyní je kvůli případům koronaviru ve svém okolí v izolaci. Jeho mluvčí Dmitrij Peskov ujistil, že je Putin zcela zdráv a měl na covid-19 negativní test. Už v roce 2018 také Peskov prohlásil, že by prezident „mnohé předehnal“.

ČR Zeman zdravotní problémy často zlehčuje

Mezi českými vrcholnými představiteli budí velkou pozornost zdraví současného prezidenta Miloše Zemana, který se často chlubil svým nezdravým životním stylem, který souvisel s alkoholem a cigaretami. 

Zeman se dlouhodobě léčí s neuropatií nohou a cukrovkou, kvůli potížím s nohama začal letos používat invalidní vozík. Svůj zdravotní stav prezident mnohokrát zlehčuje, v roce 2017 například vtipkoval, že mu cukrovka „odešla“.

Zeman byl v posledních letech několikrát hospitalizován v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN). Před dvěma lety v nemocnici absolvoval čtyřdenní rekondiční pobyt, loni mu tam operovali zlomenou ruku, kterou si zranil při pádu. Letos byl očkován proti koronaviru, návštěvu nemocnice spojil s dvoudenní preventivní prohlídkou. 

V úterý byl Zeman přijat v ÚVN bez bližších podrobností, jeho mluvčí zatím situaci nekomentoval.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

OBRAZEM: Jako kolonie na Marsu. Prach ze Sahary zbarvil Athény do oranžova

24. dubna 2024  12:07

Obloha nad jižním Řeckem se zbarvila do oranžova. Akropoli a další athénské památky zahalila v...

Policie rozbila gang falešných bankéřů. Volali z Ukrajiny, obrali stovky důvěřivců

24. dubna 2024  12:03

Královéhradečtí policisté rozkryli organizovanou skupinu, která má na svědomí podvody tzv....

Nové centrum pomůže rodinám se vzácným onemocněním. Inspirace přišla z Norska

24. dubna 2024  11:45

Psychologickou a sociální podporu nabízí pacientům se vzácným onemocněním a jejich rodinám první...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...