U Srebrenice zemřely tisíce muslimských mužů.

U Srebrenice zemřely tisíce muslimských mužů. | foto: Profimedia.cz

Zbavte OSN imunity, žádají soud příbuzní obětí ze Srebrenice

  • 18
K nizozemskému soudu dorazila žádost o zrušení imunity OSN. Příbuzní obětí z bosenské Srebrenice tak chtějí dosáhnout odškodnění za ztrátu svých blízkých. Bosenskosrbské jednotky ve Srebrenici povraždily v roce 1995 téměř osm tisíc muslimských mužů. Město přitom chránili vojáci OSN, převážně nizozemští.

Právníci zastupující kolem 6 000 příbuzných srebrenických obětí podali loni hromadnou žalobu na nizozemský stát a na OSN.

"Funkční imunita neznamená, že mezinárodní organizace jsou postaveny zcela nad zákon," řekl právník Axel Hagerdon. "Bezmezná imunita OSN je nepřijatelná a nežádoucí pro fungování a důvěryhodnost OSN," zdůraznil.

Nizozemský právník Bert-Jan Houtzagers ale oponoval, že imunita OSN je důležitá kvůli tomu, že jí umožňuje plnit úkoly bez vměšování soudů členských států. Zdůraznil, že Nizozemsko se podílí na obnově Srebrenice, ale ne proto, že by cítilo vinu za masakr.

"Vinu nesou bosenští Srbové, hlavně generál Ratko Mladič. On je válečný zločinec," řekl s poukazem na bývalého bosenskosrbského velitele, který je stejně jako bývalý bosenskosrbský prezident Radovan Karadžič stíhán u mezinárodního tribunálu za genocidu v Srebrenici.

"Nizozemský prapor, který byl součástí jednotek OSN, byl odpovědný za ochranu nevinných neozbrojených lidí," oponuje Houtzagersovi předsedkyně sdružení žen ze Srebrenice Munira Subašičová, jejíž manžel, synové a otec zmizeli s dalšími 19 členy její rodiny.

"Ke genocidě došlo pod ochranou OSN, před očima OSN, to znamená, že vše se stalo organizovaným způsobem, nebyla to náhoda."

Příbuzní obětí srebrenického masakru podali v pondělí jinou žalobu proti nizozemskému státu, který obvinili z nedbalosti. Nizozemsko se brání tvrzením, že jeho vojáci v Srebrenici nebyli schopni bez posil muslimské obyvatelstvo proti Srbům ubránit.

Ze zprávy vypracované v roce 2002 na podnět nizozemské vlády vyplynulo, že spoluzodpovědnost za masakr v Srebrenici nese jak Nizozemsko, tak OSN.

Nizozemsko prý umožnilo hromadné vraždění muslimských mužů tím, že situaci v Bosně podcenilo a do enklávy vyslalo naprosto nedostatečný kontingent. Po zveřejnění zprávy rezignoval tehdejší kabinet premiéra Wima Koka.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video