Protipovodňová zábrana rakouského městečka Grein, které leží u Dunaje. | foto: austria24.tv

Zázrak na Dunaji. Rakouský Grein spasily skvělé protipovodňové stěny

  • 306
Třítisícový rakouský podunajský Grein by měl být celý pod vodou. Chrání ho jen kvalitní protipovodňové stěny, které byly kolem malebného rakouského města instalovány po ničivé povodni v roce 2002.

Před jedenácti lety se po ulicích historického města Grein dalo po ničivých povodních jezdit jen na lodích. Voda z Dunaje, na jehož břehu třítisícové městečko na pomezí Dolního a Horního Rakouska stojí, vystoupala do výše prvních pater zdejších domů.

Rakouské městečko Grein u Dunaje

Kolem Greinu a na mnoha dalších místech tohoto úseku Dunaje byly postaveny mobilní protipovodňové bariéry, které v případě nebezpečí mohou chránit město před povodní až do téměř čtyřmetrové výšky, tedy proti větší povodni, než která se přiřítila na město v roce 2002. Ta způsobila v regionu škody za několik set milionů eur.

"Teď se už jen modlíme, aby zase nezačalo pršet a hladina se dál nezvyšovala," popsal iDNES.cz Franz Leitner z blogu Strudengau.tv.

Důmyslný systém "Machlanddamm", který je spojen v některých částech i s protipovodňovými valy, měří v této části Dunaje několik desítek kilometrů. Samotný Grein chrání asi dva kilometry protipovodňových zábran. Dokončen byl před dvěma roky.

Grein je jednou z nejhezčích zastávek na dunajské cyklostezce, pyšní se například nejstarším rokokovým divadlem v Rakousku a krásným zámkem. Díky kvalitním protipovodňovým bariérám vyjde z ničivých záplav na Dunaji tentokrát zřejmě bez poškození.

Grein, Rakousko

Grein, Rakousko


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video