Zatím známe pouze pěšáky, varuje FBI

  • 2
Téměř týden po náletu na mrakodrapy Světového obchodního centra a Pentagon zůstává Amerika v nejistotě a obavách. Podařilo se sice identifikovat útočníky, několik lidí bylo zatčeno, ale to je zatím vše. Úřady však mají za to, že šlo jen o pouhé pěšáky, vykonavatele rozkazů. Řídící centrum, pokud nějaké existuje, zatím odhaleno nebylo. Současně se dosud nepodařilo potvrdit, že úterní útoky byly vším, co měli teroristé v plánu. Fotogalerie.

Kromě toho policie a FBI připustily, že na území Spojených států se mohou v současné době pohybovat další teroristé, kteří sem dorazili třeba i před několika lety a nyní čekají na příkaz k akci.

Experti nicméně připouštějí, že pro svá tvrzení nemají dosud žádné důkazy a že jde jen o úvahy. Obavy z dalších rizik získaly na aktuálnosti dnes, kdy se země snaží vrátit k normálnímu životu a obnovit fungování většiny svých institucí. Tím se znovu stává zranitelnou.

„Ještě to nemusí být u konce,“ řekl listu The Washington Post nejmenovaný vysoký vládní představitel. Deník rovněž citoval odborníka na terorizmus pracujícího pro Bushovu administrativu, podle něhož by zničující dopad úterních atentátů mohl být pro útočníky velkým stimulem pro další akce.

Země byla ochromena ze zásahu, který byl zřejmě těžší, než si i sami teroristé představovali. Pohled na zasaženou Ameriku by mohl vyvolat snahu po dalších akcích nebo inspirovat jiné skupiny, aby začaly s prováděním svých dlouho připravovaných operací.

„Amerika se jim nyní zdá zranitelná,“ řekl citovaný expert. A bude se zdát ještě zranitelnější s tím, jak se bude postupně zvyšovat počet civilních letů a administrativa se bude vracet k běžné činnosti.

Dalším faktorem, který je třeba brát velmi vážně, je podle úřadů reakce teroristických skupin na očekávaný zničující úder proti řídícímu centru útoku z minulého úterý.

Minulý týden zneklidňovaly Američany informace o dalších domnělých teroristech, kteří se snažili po obnovení některých letů dostat znovu na palubu letadel. Zprávy se později nepotvrdily - a současně odborníci řekli, že pokud přijdou nové útoky, budou již zřejmě jiného typu.

„Jiné skupiny ze sítě bin Ládina mohou jít po odlišných typech cílů, například po ropných rafinériích, na které se snáze zaútočí,“ napsal list The Washington Times.

„Je třeba myslet na masakry při velkých sportovních utkáních, na pokusy zabít známé osobnosti v přímém přenosu,“ řek komodor Ward Carroll, který učí na Námořní akademii USA.

„Tyto možnosti jsou mimo naši představu, ale je třeba si je umět představit, protože teprve pak budeme připraveni vystřelit první střelu Tomahawk nebo zahájit ještě rozsáhlejší útok.“

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video