Počet obětí záplav v Japonsku stoupl na 100, dalších 68 lidí se pohřešuje

  • 3
Japonská vláda v pondělí oznámila, že při záplavách a sesuvech půdy na západě a jihu země zahynulo nejméně 100 lidí. Šedesát osm dalších se stále pohřešuje, většina z nejhůře postižené prefektury Hirošima, uvedl podle agentury AP vládní mluvčí Jošihide Suga. Vydatně pršet začalo v pátek a přes víkend déšť ještě zesílil. Řeky se vylily z břehů, z měst se stala jezera a desítky lidí voda uvěznila na střechách domů.

Určování počtu obětí je podle AP obtížné, protože dešti, záplavami a sesuvy půdy je zasažena rozsáhlá oblast. Úřady varovaly, že sesuvy půdy mohou nastávat i poté, co déšť ustane.

„Úsilí záchranářů je bojem s časem,“ řekl médiím japonský premiér Šinzó Abe. „Záchranářské týmy dělají, co mohou,“ ujistil. Japonská vláda zřídila při úřadu premiéra krizové centrum a vyslala do akce 54 tisíc záchranářů z řad armády, policie a hasičských sborů. 

Do bezpečí lidi dopravují čluny armády a helikoptéry. Do záchranných operací se zapojilo na 40 vrtulníků.  

Japonský meteorologický úřad uvedl, že tříhodinové akumulované srážky v jedné oblasti prefektury Koči dosáhly 26,3 centimetru, což je nejvíce v historii měření, které probíhá od roku 1976.

Úřady nařídily evakuaci přibližně dvou milionů lidí a dalším 2,3 milionu evakuaci doporučily, třebaže v některých oblastech už pršet přestalo a záplavy ustupují. Varování před sesuvy půdy platí ve více než čtvrtině japonských prefektur.

Současné katastrofální záplavy patří k nejtragičtějším živelným pohromám v Japonsku za poslední čtvrtstoletí, pokud se tedy odhlédne od dvou vůbec nejhorších - zemětřesení a tsunami v roce 2011 (skoro 19 tisíc mrtvých) a ničivého zemětřesení v Kóbe o 16 let dříve (5500 obětí).

V září 2014 si výbuch vulkánu Ontake na ostrově Honšú vyžádal 56 obětí, které se udusily sopečným popelem. O deset let dříve pak tajfun Tokage, který přešel přes velkou část japonského území, zabil 95 lidí. V létě 1993 zemětřesení západně od ostrova Hokkaidó spolu s vlnou cunami připravilo na ostrově Okuširi o život 239 lidí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue