Zaměstnanci New Fabris v Chatellerault okupují továrnu a požadují odstupné 30 tisíc eur. (13. července 2009)

Zaměstnanci New Fabris v Chatellerault okupují továrnu a požadují odstupné 30 tisíc eur. (13. července 2009) | foto: Profimedia.cz

Zaměstnanci francouzské továrny hrozí, že ji vyhodí do povětří

  • 282
Francouzské odbory krachující továrny na automobilové díly New Fabris žádají pro každého zaměstnance 30 tisíc eur (781 000 korun) odškodného. Pokud tuto sumu nedostane všech 366 zaměstnanců, hrozí, že vyhodí do povětří tovární sklady a zařízení. Vládní představitelé se chtějí se zaměstnanci sejít koncem měsíce.

Zaměstnanci okupují továrnu od 16. června a nejprve požadovali odškodnění od firem Renault a PSA, které jsou hlavními klienty New Fabris v Chatellerault. Firmy to odmítly s tím, že se jich to netýká. Je to podle nich věc akcionářů a státu. Slíbily jen, že od továrny odkoupí už vyrobené a uskladněné díly, jejichž cena se odhaduje na dva miliony eur.

"Ukázali jsme likvidátorovi (továrny), že jsme připraveni převzít uskladněné zboží. To přinese peníze pro stát, který je hlavním věřitelem, nebo pro zaměstnance," uvedlo vedení PSA Peugeot Citroën.

Odbory: Vše je připraveno k výbuchu

Odboráři se ale nehodlají vzdát a přikročili k tvrdým metodám. Rozmístili v částech továrny plynové bomby, které mezi sebou propojili. "Vše je připraveno k výbuchu, pokud nebude dohoda do 31. července," vyhrožuje odborový představitel Guy Eyermann. "Nepřipustíme, aby si PSA a Renault vzaly v srpnu či září uskladněné díly a stroje v továrně. Pokud my nebudeme mít nic, oni také nebudou mít nic."

Jeden z francouzských představitelů ale odmítl, že by továrně hrozila exploze, protože plynové bomby umístěné u náhradních dílů jsou podle něj prázdné.

Expertka místní správy Anne Frackowiaková nicméně prohlásila, že požadavek na odškodné projedná se zaměstnanci osobně ministr průmyslu koncem měsíce. Odbory z továrny se k tomu dosud nevyjádřily.

Chatellerault

Mapu zvětšíte kliknutím. Zdroj: Mapy © Google

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video