Saúdský korunní princ si koupil francouzský zámek za 300 milionů dolarů

  • 71
Saúdský korunní princ Muhammad bin Salmán si podle informací amerického listu The New York Times koupil francouzský zámek Château Louis XIV. Novodobá pocta proslulému Králi Slunce z roku 2011 ho vyšla na 300 milionů dolarů. Což princi, který ve své domovině nechal pozatýkat desítky lidí pro korupci, nepatrně kazí pověst.

Zámeček z dílny developera Emada Khashoggiho se prodal už před dvěma lety anonymnímu klientovi. Tím by měl být podle autorů textu v The New York Times (NYT) právě dvaatřicetiletý korunní princ, který za svůj nový úlovek zaplatil 300 milionů dolarů (6,6 miliardy korun). 

Časopis Fortune tehdy sídlo vyhlásil nejdražším domem na světě. Skutečný vlastník je však pečlivě skrytý za několika francouzskými a lucemburskými společnostmi. Ty vlastní saúdskoarabská Eight Investment Company, kterou vede manažer osobního majetku Muhammada bin Salmána.

A podle NYT i poradci saúdské královské rodiny tvrdí, že francouzský zámek patří čím dál mocnějšímu korunnímu princi. 

Ten v poslední době na jednu stranu modernizuje zemi - stihl už ženám povolit řízení aut i motorek, otevřít kina či oznámit rozjezd turismu - na druhou však stojí za rozsáhlými čistkami, které zasáhly desítky lidí včetně členů saúdské královské rodiny.

„Poměrně úspěšně se pokusil vybudovat si image, že je jiný, že je reformátor, alespoň společenský reformátor, a že není zkorumpovaný. A toto je těžká rána jeho image,“ míní bezpečnostní analytik a bývalý pracovník CIA Bruce O. Riedel. 

Château Louis XIV. leží na západním předměstí Paříže nedaleko Versailles. Právě monumentálním stylem Krále Slunce se architekti při stavbě nového zámku inspirovali. Plátky zlata jsou na dveřích, na schodech i na fontáně, nechybí však ani soukromý bazén a vinný sklep. 

Na vše pak dohlíží mramorová socha Ludvíka XIV. Ale pozor, zámeček jako vystřižený ze stránek učebnice dějepisu je ve skutečnosti supermoderní a mnohé použité technologie se dají ovládat iPhonem.

Zámek, který si měl koupit saúdský korunní princ:

26.listopadu 2017 v 22:46, příspěvek archivován: 18.prosince 2017 v 15:13

Château Louis XIV Louveciennes, France Built 2011 Architect: Cogemad & Pierre Bortolussi https://t.co/qTwvGRex64


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video